Доступність посилання

ТОП новини

Грецька громада Дніпропетровщини згадує рідну мову


Дніпропетровськ – Дніпропетровщина – батьківщина майже 5 тисяч етнічних греків. Наразі вони об’єднуються у два обласні і одне міське товариство. Організації нечисленні – усього по кілька сотень осіб, але активні, попри те, що не мають ані власних приміщень, ані значних коштів на етнокультурні заходи.

Грецькій громаді Придніпровського регіону вже більше за півтора століття. Перші нащадки еллінів прибули сюди з Криму. Друга хвиля переселенців прийшла у 90-і роки минулого століття: греки приїздили здебільшого із неспокійної тоді Грузії.

Олександр Слісаренко
Загалом, як згадують представники старшого покоління грецької діаспори Дніпропетровська, за радянських часів люди уникали відкрито визнавати своє грецьке походження. Могли бути проблеми і в навчанні, і в кар’єрі. Відтак в області чи не кожен другий грек записувався українцем, каже активіст обласного товариства греків «Патріда», доцент Дніпропетровського національного університету Олександр Слісаренко.

«Греція була і є країною НАТО, і до 1985 року грецьке походження не дуже віталось. Це було приблизно так, як українцеві зізнатись, що у нього є родичі в Канаді. Так і у нас. Саме тоді була дуже активна хвиля змішаних шлюбів. Прізвища почали змінювати на прізвища з російським додатком «-ов», щоб не дуже по-грецьки звучало. Після 1985 року ситуація потеплішала, потихеньку нам вдалося відновити свою газету», – розказав Радіо Свобода Олександр Слісаренко.

На зорі української незалежності греки на Дніпропетровщині були однією з перших національних меншин, які створили власне товариство – «Еллада». Пізніше виникло ще два грецькі об’єднання – «Патріда» та «Елефтерія», з’явилася недільна школа, де запровадили вивчення новогрецької мови для дітей.

Головне завдання – опанування рідної мови

Дмитро Алманов
«Опанування рідної мови і збереження традицій, – каже голова обласного товариства греків «Патріда» Дмитро Алманов, – головна проблема громади, адже у вихорі історії грецька діаспора зберегла віру, але втратила мову. Хтось володіє урумською мовою, хтось – румейською, але більшість – говорять тільки російською або українською».

Молодіжне крило грецької громади наразі зосереджене на освітніх та доброчинних проектах. Разом опановують рідну мову, розучують національні танці, влаштовують свята у дитбудинках, збирають кошти для знедолених, розповідає керівник молодіжного відділення організації «Патріда» Тетяна Дмитрієва.

«Дуже приємно на душі, що наша діяльність приносить радість іншим людям. Насправді проблем багато, зокрема, матеріальних. Але це не головне. У нас є мета, у нас є бажання», – каже Тетяна.

Зараз греки Дніпропетровщини готуються до масштабного Фестивалю грецької культури «Мега юрти», який відбудеться на Донеччині, у Маріуполі.

Довідка для сайту:

Наразі Федерація грецьких товариств України – всеукраїнська добровільна громадська організація – об’єднує більше від ста товариств греків України. За даними Федерації, новогрецьку мову в Україні вивчає понад 7 тисяч школярів у 89 навчальних закладах. Раз на два роки греки України збираються на фестиваль грецької культури «Мега юрти» та фестиваль грецької пісні імені Тамари Каци.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG