Доступність посилання

ТОП новини

Уряд: вартість транзиту російського газу має бути вдвічі вища, а газ дешевшим


Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабінету Міністрів повідомив у суботу, що українські вчені подали урядові методику розрахунків, за якою вартість транспортування російського газу українською газотранспортною системою має становити 5,85 долара США за тисячу кубометрів на 100 кілометрів, а його ціна на східному кордоні України (тобто для українських споживачів) – 270,75 долара США за тисячу кубометрів.

Як мовиться в повідомленні, методику зворотного розрахунку ціни газу та вартості транзиту, коли за основу береться вартість російського газу для Німеччини – 318,96 долара США за тисячу кубометрів, – вніс на розгляд Кабміну професор кафедри транспортних систем і технологій Академії митної служби України Анатолій Пасічник (у співавторстві).

Прес-служба уряду нагадує, що в І кварталі цього року ставка транзиту становила 2,84 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів.

Ціна ж російського газу на східному кордоні України у ІІ кварталі цього року, за даними Міністерства економічного розвитку та торгівлі, становить 295,6 долара за тисячу кубометрів.

За укладеним у січні 2009 року Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко російсько-українським контрактом базова ставка тарифу на транзит газу територією України є змінною й вираховується на підставі вартості паливної складової та інфляції в Європі.

За цим же контрактом, ціна російського газу має до 2020 року розраховуватися за формулою, яка враховує зміни цін на мазут та газойль за базової вартості в 450 доларів за тисячу кубометрів. В квітні 2010 року Москва й Київ підписали так звану «Харківську угоду», за якою Україна отримала знижку в ціні на газ у розмірі російського експортного мита (30%), але ця знижка не може бути більша за 100 доларів за тисячу кубометрів. Ця знижка, разом із чинним контрактом, має діяти протягом десяти років – до 2020-го; в обмін на це Росія отримала продовження терміну перебування свого Чорноморського флоту в Криму відразу на 25 років, до 2042-го.

Раніше нинішня влада України вже не раз називала умови контракту 2009 року неринковими й невигідними для України й заявляла, що домагатиметься зміни формули ціни. Російська сторона в відповідь наполягає, що формула цілком ринкова й повністю задовольняє Росію, яка відтак не бачить підстав переглядати її.
XS
SM
MD
LG