Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі тривають організовані через соціальну мережу протести проти вирубки дерев


Зрізані дерева, Сімферополь, 23 червня 2011 року
Зрізані дерева, Сімферополь, 23 червня 2011 року

Сімферополь – У середу в Сімферополі проходить нова акція проти вирубування дерев у центрі міста. Протест організовують інтернет-активісти через соціальну мережу Фейсбук. Минулого тижня три десятка журналістів, громадських активістів і місцевих мешканців на кілька годин заблокували роботи з масової вирубки дерев у центрі Сімферополя. Однак, комунальні служби продовжують знищувати зелені насадження. В середу о 10 ранку сімферопольці знову збираються, щоб захистити свої каштани.

На подію «Акція на захист зелених дерев на вулиці Горького» у Фейсбуці зареєструвалося півсотні людей, приблизно стільки ж написали, що «можливо прийдуть». Публічні громадські заходи, організовані через соціальні мережі в інтернеті, – нове явище в Криму. Попередня така акція, що пройшла 23 червня, зібрала лише три десятка осіб, однак, через участь у ній журналістів отримала значний розголос. Після цього мер міста Віктор Агєєв особисто взяв участь у посадці нових дерев замість зрубаних, запросивши на подію журналістів із державного телеканалу і провладних газет.



Цього разу ініціативу виявили пересічні жителі Сімферополя, які скористалися попереднім досвідом залучення можливостей соціальних мереж інтернету. Журналістка Юлія Вербицька минулого тижня прив’язувала себе до дерев, не даючи їх зрубувати, а тепер каже, що зараз акція на захист каштанової алеї на вулиці Горького триває зусиллями інтернет-активістів.

«Якщо спершу на захист дерев виступили журналісти, то сьогодні цю ідею підхопила громадськість – все пішло через соціальну мережу, люди самоорганізувалися і в середу виступають з протестною акцією. Ми, журналісти, вже не маємо до цього жодного відношення, але прийдемо висвітлювати цей захід», – сказала Юлія Вербицька.

Громадські активісти пропонують провести публічні громадські слухання

Очікується, що на нову акцію прийде значно більше людей, ніж минулого разу. Разом з тим, інтернет-активісти кажуть, що акція є стихійною, а тому владу про неї офіційно не попереджають. Водночас, відомо, що готується звернення до депутатів Сімферопольської міськради з вимогою призупинити реконструкцію вулиці Горького, що супроводжується знищенням зелених насаджень, і провести публічні громадські слухання.

За даними місцевої преси, подібна реконструкція очікує ще кілька центральних вулиць Сімферополя, мальовничу набережну річки Салгір і Гагарінський парк

Ще однією особливістю протестів проти вирубки насаджень у центрі міста, місцеві оглядачі назвали участь у них людей різної національності і часом протилежних політичних поглядів.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG