Доступність посилання

ТОП новини

Янукович пообіцяв стрімке зростання, реформи і відсутність конфліктів


Київ – Із нагоди Дня Конституції Президент України Віктор Янукович дав інтерв’ю кільком редакторам українських ЗМІ у своїй резиденції «Межигір’я», яку в записі транслювали провідні телеканали. Зокрема, Президент пообіцяв забезпечити стрімке зростання економіки та реформи усіх сфер життя держави. Він запевнив, що за корупцію представники влади відповідатимуть так само, як і опозиція, а мовне питання в Україні зникне назавжди.

У своєму інтерв’ю редакторам українських ЗМІ, яке стало своєрідним президентським зверненням з нагоди Дня Конституції, Віктор Янукович заявив, що Україна вже демонструє позитивну економічну динаміку, і в найближчі роки зростання національного продукту та доходів людей лише прискорюватиметься.

«Ми починали рік, як Греція, з дефіцитом бюджету 15%, але нам, як їм, 120 мільярдів доларів не давали. Проте дефіцит бюджету скоротився утричі, маємо зростання ВВП. 14 мільярдів гривень з бюджету ми змогли виділити на розвиток регіонів, на численні нереалізовані раніше проекти. Я запевняю, що в наступному році й ще через рік економічне зростання буде ще вищим, і ми зможемо підвищувати зарплатню і пенсію, обганяючи ціни», – зауважив Президент.

Україну врятує хірургічне втручання – Янукович

Віктор Янукович запевнив, що це стане можливим завдяки структурним реформам в усіх сферах життя країни. Він пообіцяв, що вперше за 20 років вони будуть доведені до кінця.

Що ж до протестів представників опозиції та проблем, на яких вони акцентують увагу, Янукович зауважив, що це лише тимчасові труднощі, викликані зміною ситуації в державі.

«Що, нам далі кульгати, чи робити операцію? Приводжу такий приклад, бо знаю по собі. Людина кульгає, боїться робити операцію, а тоді розуміє, що це єдиний вихід. Знаю по собі. Вона боїться, потім деякий час не може ходити. В нас – вся країна кульгала, ми всі – кульгали. І ефективне лікування – лише хірургічне втручання», – зазначив глава держави.

На запитання про те, чи зустрінеться він із журналістами руху «Стоп цензурі», Президент припустив, що вони мають на меті провокацію, але краще їм знайти іншу жертву, бо він їм «не по зубах».

Про мовні проблеми Україна забуде?

Торкаючись мовних питань, Віктор Янукович поклав усі надії на новий законопроект про мови, який має імплементувати Європейську хартію регіональних мов.

«Ми забудемо про цю проблему, про цей інструмент спекуляцій. Кожен зможе вільно, без утисків, говорити своєю мовою. В Закарпатті – угорською, на Буковині – румунською, а в Одеській області – болгарською. Є дуже великі регіони, де говорять російською. Українська мова жодним чином не постраждає, і буде надалі залишатися державною мовою», – запевнив Янукович

Обіцянки Президента мало реальні – політологи

Утім, політологи критично оцінили заяви та обіцянки Януковича. Сподіватися на згадані Президентом стрімке зростання економіки та системні реформи не має підстав, зауважує політолог Вадим Карасьов.

«Є певне зростання ВВП, але на тлі минулого спаду демонструвати його смішно. Реальне зростання – це те, яке позначається на доходах людей. А в нас, навпаки, триває розмивання середнього класу, – пояснює політолог. – Щодо реформ, то вони мають виводити Україну на рівень цивілізованої європейської держави. Ті ж реформи, які робить влада – це швидше оптимізація. Для прикладу податкова реформа – це не стимулювання бізнесу, а збільшення наповнення бюджету, щоб забезпечити зарплату бюджетникам, і зменшити соціальну напругу».

Інший політолог, Володимир Фесенко, говорить про те, що загалом під час інтерв’ю Президентові вдалося показати себе у вигідному світлі.

«Янукович показав себе добре підготованим. Схоже, його добре готували, і він продемонстрував свою обізнаність у різних справах державної ваги. Ця зустріч – була комфортною для нього. Але, я гадаю, висловлювання про журналістів, які не потрапили на зустріч до нього, були занадто різкими. Гадаю, Президентові необхідно зустрітися з ними, незважаючи на те, що формат зустрічі буде більш жорстким», – зауважив Фесенко.

Між тим, і на цій зустрічі були питання, на які Віктор Янукович був не готовий давати прямої відповіді. Серед них – перспективи газових перемовин із Росією та можливі поступки з боку України, а також його взаємини з українськими олігархами.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG