Доступність посилання

ТОП новини

60 років священства Бенедикта Шістнадцятого: сумлінний священик і послідовний понтифік


Папа Римський Бенедикт XVI
Папа Римський Бенедикт XVI

Рим – 29 червня нинішнього року Папа Римський Бенедикт XVI відзначає 60 років посвячення у духовний сан священика. З цієї нагоди у Ватикані відбулися урочисті зустрічі за участю винуватця події 84-літнього Йозефа Ратцінґера. Шість років непростого понтифікату засвідчили, що німецький священослужитель послідовно слідує традиціям Церкви і торує шляхом знаменитого попередника. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив італійський письменник Саверіо Ґаета, головний редактор християнського тижневика Famiglia Cristiana.

– Пане Ґаета, чи змінився священик Ратцінґер, ставши понтифіком?

Справжній священик завжди залишається собою. Йозеф Ратцінґер і надалі залишається священиком, котрий щодня прославляє Господа і несе його світло до інших людей. Природньо, що в ролі понтифіка він має особливу Божу благодать, яка зобов’язує його діяти та засвідчувати свою віру в Бога у помітніший, ефективніший спосіб, ніж це було до обрання главою Святого престолу.

– На Ваш погляд, чи вдалося Бенедикту XVI вийти із тіні свого великого попередника Іванa Павлa II?

Безумовно, дуже важко повторити той медійний резонанс, який мав Іван Павло II. Папі Ратцінґеру довелося протистояти складному виклику. Зауважу, що він став понтифіком вже у літньому віці – 78 років – на відміну від 58-річного Войтили, тому і не міг зробити багатьох вчинків, на які наважився його попередник. Але я вважаю, що дії і промови Папи Бенедикта XVI і надалі є авторитетним голосом Католицької церкви. Тому понтифікат Ратцінґера є подібним, а може й кращим за понтифікат Кароля Войтили.

– Донині понтифікат Бенедикта XVI позначився скандалами і конфліктами, які послабили авторитет Католицької церкви. Наскільки адекватно Папа Римський реагує на ці виклики?

У деяких ситуаціях Папі бракувало допомоги його співробітників. Як на мене, його часом залишали у складних обставинах, і він протистояв конфліктам одноосібно. Зі скандалами стосовно ченців-педофілів Ратцінґер мав справу ще раніше і займав рішучу позицію, коли очолював Конгрегацію з віровчення. Тепер же як глава Церкви він запровадив багато того, що слід до кінця реалізувати, наприклад, позбавити духовного сану всіх винних у сексуальних скандалах. Думаю, Папа позитивно реагує на конфлікти, однак більша підтримка з боку його оточення дозволила б діяти швидше.

– Бенедикт XVI став першим Папою, який спілкувався з вірянами у телеефірі, першим виходив на зв’язок із космонавтами. Він перший Папа, котрий зустрівся з громадою ромів... Можна говорити про понтифіка-новатора чи для Церкви подібні вчинки не мають особливого значення?

Кожний Папа робить те, що належно робити у відповідний історичний момент. Насправді він не перший, який спілкується з вірянами у телеефірі, бо це робив й Іван Павло II. Можливо, тоді це не так помічала громадськість. Загалом Бенедикт XVI здійснює багато вчинків, які свідчать про Папу, котрий любить усіх людей і кожного окремо. Він зразково демонструє, що Церква є близькою до всіх людей.

– А як, на Ваш погляд, Святіший отець проводить дипломатичну місію у Ватикані стосовно відносин із РПЦ Московського патріархату? Чи є передумови, що протягом нинішнього понтифікату відбудеться історична зустріч лідерів двох конфронтуючих християнських церков?

Про це важко говорити, бо йдеться про делікатний діалог залаштункової ватиканської дипломатії. За часів Івана Павла II було кілька моментів, зустрічей, які на той період виявилися несподіваними. Тож, я сподіваюся, що рано чи пізно ми можемо стати свідками нової несподіванки, а саме зустрічі Московського патріарха і Папи Римського. Не можу сказати, як швидко це станеться, адже конфесійні непорозуміння між двома церквами на виду. Найбільше російський патріархат звинувачує католиків у прозелітизмі (наверненні до своєї церкви вірян інших конфесій). Та я переконаний, що Папа Войтила заклав те насіння, з якого Папа Ратцінґер намагається зібрати плоди. Сподіваємося, одного дня ці плоди дозріють.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG