Доступність посилання

ТОП новини

Українські морські піхотинці першими приєднуються до структур Євросоюзу


Сімферополь – Першого липня у Феодосії на базі батальйону морської піхоти Військово-морських сил України пройде ритуал приєднання підрозділу морської піхоти українського флоту до Бойової тактичної групи Європейського Союзу Helbroc. Вперше українські військові долучаться до практичної реалізації нової системи безпеки ЄС. Від початку нинішнього року Україна бере в ній участь як третя сторона.

Від п’ятниці 1 липня і до кінця 2011 року перша рота бригади морської піхоти ВМС Збройних сил України заступає на бойове чергування в рамках Бойової тактичної групи Євросоюзу, яка діє з листопада 2005 року.

За повідомленням кримського регіонального прес-центру ЗС України, це з’єднання за рішенням Військового комітету ЄС сформували Греція, Болгарія, Румунія і Кіпр. Згодом до них приєдналася Україна. Греція визначена основною країною формування і керівництва бойової тактичної групи, на неї покладені головні обов’язки щодо проведення операцій під політичним управлінням Євросоюзу.

Крім грецького аеромобільного батальйону, який є основою групи, до неї входить болгарська аеромобільна рота, рота забезпечення штабу з військової поліції Кіпру, два відділення психологічних операцій Збройних сил Румунії, спільний грецько-кіпрський медичний підрозділ, об’єднані підрозділи спеціальних операцій, протиповітряної оборони, транспортний вертолітний тощо. Українська рота морської піхоти разом із болгарською ротою підсилює грецький аеромобільний батальйон.

Керівник кримського військового регіонального прес-центру підполковник Владислав Селезньов каже, що українські військовики пройшли відповідний вишкіл, який завершили два тижні тому проведенням оцінки та сертифікації. Здійснювало безпосередній моніторинг оцінювань керівництво групи Helbroc – старші офіцери грецької армії. За словами Селезньова, український підрозділ дислокуватиметься в умовах найвищої готовності у Феодосії, а у випадку кризових ситуацій негайно долучатиметься до основних сил групи.

На емблемі Бойової групи є і прапор України

Владислав Селезньов також повідомив, що оперативний штаб Helbroc дислокується у місті Ларісса (Греція). Її командир – бригадний генерал Хрістос Каввадіас, а в штабі Бойової групи українці представлені вісьмома офіцерами. Загальна чисельність особового складу Бойової тактичної групи Helbroc – півтори тисячі осіб.

Це формування сил негайного реагування призначене для проведення операцій із урегулювання кризових ситуацій під проводом Європейського Союзу. Його завданнями Військовий комітет ЄС визначив операції силового роз’єднання сторін конфлікту, превентивні операції для запобігання конфліктам, евакуаційні операції цивільного населення і надання допомоги у проведенні гуманітарних операцій. Бойова група може застосовуватися будь-де, в тому числі і за межами Євросоюзу.

Її емблемою є білий голуб, який несе оливкову гілку до палаючої земної кулі, на тлі прапору Європейського Союзу. Над емблемою розміщені прапори країн учасниць. На новій емблемі, затвердженій нещодавно, є і прапор України.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG