Доступність посилання

ТОП новини

Підприємства змушені реєструвати контактні дані клієнтів і співробітників


Київ – Із 1 липня починається реєстрація баз персональних даних, повідомили сьогодні, підводячи підсумки своєї діяльності за три місяці, представники Державної служби з питань захисту персональних даних. За відмову від внесення бази даних до реєстру або незаконну обробку її вмісту власник нестиме адміністративну або й кримінальну відповідальність – але тільки із січня наступного року, коли набудуть чинності новоухвалені закони.

Для того, щоб зареєструвати базу персональних даних (а це можуть бути, до прикладу, контактні дані клієнтів або співробітників того чи іншого підприємства), власник бази повинен подати заяву, заповнивши анкету на сайті Держслужби з питань захисту персональних даних. Заяву можуть розглядати до 10 робочих днів.

Адмініструвати загальний реєстр буде державне підприємство «Інформ’юст», підпорядковане Міністерству юстиції.

За словами голови Державної служби з питань захисту персональних даних Олексія Мервінського, поки що триває законодавче нормування того, на яких засадах діятиме реєстр, а вже з наступного року набудуть чинності законодавчі зміни, ухвалені на початку червня.

«До порушень належить неповідомлення або несвоєчасне повідомлення суб’єкта персональних даних про його права, про мету збору цих даних, а також про осіб, яким ці дані можуть передаватися. Також передбачена відповідальність за ухиляння від реєстрації баз персональних даних та невиконання законних вимог посадових осіб спеціально вповноваженого державного органу», – зазначає Мервінський

Кримінальна відповідальність, у свою чергу, передбачена за незаконне використання конфіденційної інформації про особу.

Реєстр – важіль в руках правлячих кіл?

Загалом, діяльність Державної служби із захисту персональних даних побудована за європейським зразком, однак неоднозначне трактування може викликати той факт, що установа не є повністю незалежним органом, зауважує Дмитро Йовдій, юридичний консультант Української асоціації директ-маркетингу, яка проводила моніторинг діяльності новоствореної установи.

«Державна служба з питань захисту персональних даних підпорядкована Кабінету Міністрів України, і діяльність її координується через міністра юстиції, – пояснює юрист. – Що важливо: якщо в європейських країнах функції цього органу виконують уповноважені з прав людини, які є адвокатами тих громадян, яких вони захищають, то у нас – це складова частина органу виконавчої влади».

Як зазначили представники Держслужби з питань захисту персональних даних, на сьогодні її формування ще не завершене, зокрема, штат служби укомплектований тільки на 70 відсотків. Але до установи вже надходять скарги щодо незаконної обробки персональних даних українців. Найчастіше скаржаться на колекторів. Бувають і доволі курйозні випадки, зокрема, абітурієнт поскаржився, що розголошення його персональних даних вимагає виш, куди він планує вступати. Жодна справа, однак, до суду не дійшла.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG