Доступність посилання

ТОП новини

Ефективність нових ліків можна спрогнозувати


Львів – 150 науковців з 15 країн світу зібрались у Львові на IV Міжнародний симпозіум, щоб обговорити різні методи застосування комп’ютерної хімії. Нові винаходи у цій галузі дозволяють не лише зрозуміти, як побудований наш світ, але й знайти ефективні ліки від численних недуг.

Традиційно ми звикли бачити хіміка у лабораторії за колбами та приладами. Але з початку 90-х науковці пересіли за сучасні комп’ютери. А нові технології дають їм широкі можливості для досліджень, бо можна передбачити властивості ще неіснуючих хімічних сполук. А це стане основою для виготовлення нових якісних ліків і різних матеріалів.

Провідними країнами у галузі комп’ютерної хімії є США, Франція, Великобританія, наголосив один з організаторів симпозіуму, харківський науковець Олег Шишкін. «Зараз дуже бурхливо розвивають цю область науки, тому що за допомогою нинішніх теоретичних методів є можливість без роботи в лабораторіях, без експерименту промоделювати з експериментальною точністю будову та властивості різних молекулярних систем і матеріалів. Це можливість не тільки зрозуміти, як працюватиме і які властивості матиме та чи інша речовина, але й зрозуміти чому. Бо ми можемо поміняти ситуацію в комп’ютері», – каже науковець.

Міжнародний симпозіум у Львові набув світового рівня

Відомо, що комп’ютерна хімія – фундаментальна основа всіх наук. Найбільш популярним її застосування є при дослідженні нових ліків. Оскільки синтез нової речовини вимагає багато часу, а в комп’ютері молекулу можна намалювати і побачити, як вона взаємодіятиме з біологічними системами в організмі людини чи тварини, спрогнозувати чи ця речовина може стати елементом лікарських засобів. Інше застосування комп’ютерної хімії – розроблення матеріалів, вивчення їх властивостей у практичному вжитку.

Міжнародний симпозіум у Львові набув світового рівня. Щороку сюди приїжджають провідні хіміки. Тим часом, українських науковців на зібранні обмаль. Це є вислідом тих великих труднощів, які сьогодні переживає українська наука, вважають західні професори. А ще роками спостерігається великий відтік молодих талановитих хіміків за кордон. Людей не влаштовують ані умови праці, ані мізерні зарплати (у середньому – тисяча гривень).
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG