Доступність посилання

ТОП новини

У США з-під домашнього арешту несподівано звільнили Стросс-Кана


Колишній керівник МВФ Домінік Стросс-Кан
Колишній керівник МВФ Домінік Стросс-Кан

Нью-Йорк – У США на прохання прокуратури звільнений з-під домашнього арешту Домінік Стросс-Кан, колишній директор Міжнародного валютного фонду, звинувачений у зґвалтуванні покоївки у готелі. Виглядає так, що уся ця кримінальна справа на очах розвалюється. Запитують – чому так? Адже ще вчора обвинувачення виглядало настільки солідним, що Стросс-Кана тримали під домашнім арештом, із електронним браслетом на нозі, та ще й отримали від нього 6 мільйонів доларів під заставу.

Слухання в нью-йоркському суді було коротке й чітке. Окружний прокурор Манхеттена Сайрус Венс сказав судді Майклу Обасу, членові Верховного суду штату Нью-Йорк, що він «має проблеми з цією справою». Проблема, очевидно, полягає у достовірності тверджень покоївки.

Невдовзі після арешту Стросс-Кана вона по телефону обговорювала з приятелем – скільки можна буде заробити на цій справі. Оскільки цей приятель сидить за ґратами, розмова автоматично записувалася. Згодом з’ясувалося, що у цієї жінки, яка запевняла поліцію, що ледь зводить кінці з кінцями, на рахунку в банку виявили 100 тисяч доларів, надісланих із різних кінців Америки, а її ув’язнений приятель торгував наркотиками, в нього знайшли майже 200 кілограмів марихуани.

У слідства виникла підозра, що бідолашна покоївка причетна до відмивання грошей. Вона сказала, що поняття зеленого не має, звідки ті гроші, хто їх поклав, і з якою метою.

Далі – ще більше. Довідалося слідство і про те, що ця жінка у проханні про політичний притулок брехала, ніби її ґвалтували у Гвінеї, звідки вона прибула 9 років тому. Виявилося, що і це не відповідало дійсності.

Прокуратура відверто розгублена

Отож, суддя Майкл Обас на прохання окружного прокурора Сайруса Венса звільнив Стросс-Кана з-під арешту, але сказав, що обвинувачення залишається і суд відбудеться.

Однак оглядачі вважають, що прокуратура може невдовзі взагалі відмовитися від обвинувачення. Адже свідків ґвалтування, крім самої покоївки, не було, слідів насильства – теж.

Адвокати Стросс-Кана стверджують, що хоча секс таки був, але за обопільною згодою. Тобто, класичний варіант: він каже одне, вона – інше. Кому ж повірять присяжні засідателі? Їй тепер навряд чи повірять, вважають оглядачі.

Майбутнє Стросс-Кана під знаком запитання

Так чи інакше, політична кар’єра Стросс-Кана, як виглядає, мало не зруйнована, або принаймні значною мірою пошкоджена. Він був одним із найвпливовіших діячів світу, главою Міжнародного валютного фонду, ймовірним кандидатом на президента Франції... А що тепер? Навіть якщо, як виглядає, йому вдасться вийти сухим з цієї води?

Але у світлі нового розвитку подій можливо, що Стросс-Кан має вагомі шанси на політичне відродження. У Франції громадська думка від самого початку була на його боці, вважаючи звинувачення провокацією.

Вже нині Соціалістична партія, від якої він мав кандидувати на президентських виборах, згідно з останніми повідомленнями, зважує можливість перенесення первинних виборів на пізніший час, очікуючи повернення свого лідера на політичну арену. Не виключено, що ми ще не чули останнього слова у цій скандальній справі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG