Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Криму: поклінні хрести – «політика, закамуфльована в релігію»


Самочинні й агресивні намагання незаконно встановлювати так звані поклінні хрести є «політикою, закамуфльованою в релігію», заявив прем’єр-міністр Криму Василь Джарти, як цитують у неділю агентства його заяву з приводу сутички проросійських козаків із міліцією через спробою встановити такий хрест біля Феодосії.

Акція, що відбулася під Феодосією, потрібна тільки її призвідникам та замовникам, які намагаються перетворити релігію на інструмент ненависті і розбрату, мовиться в заяві, датованій суботнім числом.

За його словами, «окремі політичні діячі, які вкотре намагаються розіграти карту релігійного протистояння, мають чітко усвідомити: час, коли влада на такі дії дивилася крізь пальці, минув безповоротно», і влада Криму буде твердо припиняти будь-які спроби поставити під загрозу міжнаціональну злагоду в автономії.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, кілька осіб отримали незначні травми і семеро були затримані правоохоронцями під час сутички кількох десятків проросійських козаків із міліцією, що сталася в суботу на околиці Феодосії. Козаки намагалися повторно встановити кількаметрового хреста, демонтованого напередодні за рішенням суду.

Активісти проросійських радикальних і козачих організацій провели мітинг протесту після того, як зранку у п’ятницю судові виконавці зрізали встановленого на початку травня поклінного хреста неподалік села Владиславівка біля Феодосії. До місця встановлення хреста вони пройти не змогли, оскільки дорогу їм перепинили правоохоронці. Під час спроби прориву міліція застосувала силу, затримавши близько десяти нападників. Кількох з них відпустили, семеро перебувають за ґратами.

Поклінний хрест заввишки 5 метрів козаки встановили 4 травня попри протести місцевих мусульман і відмову православних священників УПЦ (Московського патріархату) надати благословення та освятити його. У червні місцевий суд визнав встановлення хреста незаконним і розпорядився його демонтувати.
XS
SM
MD
LG