Доступність посилання

ТОП новини

Уперше за 16 років до Криму прибув екс-лідер сепаратистів автономії


Юрій Мєшков
Юрій Мєшков

Сімферополь – 2 липня до Сімферополя приїхав колишній лідер кримських сепаратистів, перший та останній президент Республіки Крим Юрій Мєшков. До Криму він повернувся після 16 років добровільного вигнання, які він провів у Москві. На сімферопольському залізничному вокзалі екс-президента Криму зустрічали лише кілька його колишніх соратників із Республіканського руху Криму, який у середині 90-их років минулого століття контролював владу на півострові.

Один із соратників екс-президента колишньої Республіки Крим, лідер «Російського товариства Криму» Анатолій Лось повідомив, що візит Юрія Мєшкова на батьківщину – приватний. Він приїхав на сороковини колишньої дружини, яка загинула у червні, викинувшись із вікна багатоповерхівки.

Зійшовши з купейного вагону московського поїзда, Юрій Мєшков відмовився спілкуватися з журналістами: «Це не для преси, будь ласка! Ми з вами поспілкуємося, якщо у вас буде бажання. Безперечно!».

Юрій Мєшков також передав через соратників, що має намір після 6 липня провести низку зустрічей із кримськими виборцями і вважає за доцільне ініціювати кампанію з відновлення колишньої кримської конституції зразка 1992 року, яка гарантувала Криму конфедеративні стосунки з Україною.

Лідер Республіканського руху Криму (РДК) і створеного ним Блоку «Росія» Юрій Мєшков перебував на посаді президента Республіки Крим із лютого 1994 по березень 1995 року, коли рішенням центральної влади України посада кримського президента була ліквідована. Юрій Мєшков не визнав цього рішення і на кілька тижнів забарикадувався в своєму кабінеті. Згодом він захворів дифтерією і літаком Чорноморського флоту Росії був вивезений до Москви.

В російській столиці Юрій Мєшков зайнявся викладацькою роботою, покинувши політику. Нинішній приїзд до Криму – перший за 16 років політичного вигнання.

Мєшков хоче стати прапором кримських сепаратистів?

Анатолій Лось розповів Радіо Свобода, що Юрій Мєшков готовий допомогти проросійським силам півострова об’єднатися і відновити минулу міць. Він вважає єдиною фігурою, яка здатна об’єднати проросійські сили, саме Юрія Мєшкова.

«Той час, коли він був президентом, це був просвіток російської ідеології, російської республіки, російського уряду, російських охоронних органів, поставлених ним генералів», – зазначив лідер «Російського товариства Криму»

Анатолій Лось і досі відповідальність за крах цього і за усунення від влади президента Юрія Мєшкова покладає на його колишнього соратника і заступника Сергія Цекова, який пішов на співпрацю з тодішньою українською владою.

Напередодні ліквідації в Криму посади президента у Блоці «Росія» стався розкол і парламент автономії висловив недовіру Юрію Мєшкову. Саме тоді спікером Верховної Ради Криму був один із лідерів Блоку «Росія», нинішній керівник «Російської общини Криму» і депутат кримського парламенту від партії «Руська єдність» Сергій Цеков.

Зараз ні «Російська община», ні «Руська єдність» не коментують повернення Юрія Мєшкова.

Не звернули уваги на повернення колишнього лідера кримських сепаратистів ні нинішня кримська влада, ні українські правоохоронці – навіть транспортної міліції на пероні не було видно.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG