Доступність посилання

ТОП новини

Вімблдонський турнір і крики в тенісі


Чеська тенісистка Петра Квітова святкує перемогу у Вімблдонському турнірі, Лондон, 2 липня 2011 року
Чеська тенісистка Петра Квітова святкує перемогу у Вімблдонському турнірі, Лондон, 2 липня 2011 року

Лондон – Вімблдон цього року знову запам’ятається успіхами тенісистів-представників Східної Європи. Серед жінок першість здобула Петра Квітова з Чехії, а серед чоловіків – серб Новак Джокович. Але іншою несподіваною рисою британського турніру стали особливо гучні стогони та крики під час гри на кортах. У цій категорії найпомітнішою, чи найгучнішою, була представниця Білорусі Вікторія Азаренко. Стверджують, що крики Вікторії Азаренко досягали рекордної потужності – 96 децибелів.

Професор Алісон МакКоннелл із університету Брунела каже, що крики, чи, радше, гучне видихання тенісистів, можливо, справді сприяють грі. «Гравці вдихають перед тим, як ударити по м’ячу. Вони скорочують дихальні м’язи, що спричиняє підвищення тиску повітря в грудях і черевній порожнині. Якщо вони видихають повітря дуже, дуже швидко, то втрачають стабільність», – зазначає професор.

Тобто, кажуть прихильники цієї теорії, голосне зітхання сповільнює видих і балансує спортсмена чи спортсменку. Але крики і стогони на тенісних кортах вважають доречними далеко не всі. Багаторазова чемпіонка Мартіна Навратілова, зокрема, стверджує, що крики, можливо, доречні там де піднімають штанги, але не в тенісі.

Зайві, як дехто вважає, крики дратують настільки, що Британська телерадіомовна корпорація вирішила дати можливість аудиторії стишити той шум, принаймні за допомогою комп’ютера.

Руперт Браян, який керує технологіями в аудіо-музичному відділі британської телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі», зауважує, що нова комп’ютерна програма бере звуки, голоси коментаторів і звук з корту, програма пересилає ці звуки інтернетом, і люди, які завантажили собі спеціальний плеєр, можуть ті звуки регулювати. На контрольній панелі плеєра є регулятори, які дають можливість або зробити гучнішими коментарі, або ж звуки з корту.

Якщо крики на тенісних кортах не просто мода, а дійсно якась нова спортивна технологія для підвищення результатів, то глядачам і слухачам справді доведеться вибирати, що слухати – стогони і крики чи коментарі.

Злі язики кажуть, що деяких британців крики спортсменів дратують лише тому, що власне британські тенісисти не вигравали на Вімблдоні вже десятки років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG