Доступність посилання

ТОП новини

Новий парламент Туреччини обрав спікера посеред бойкоту опозиції


Парламент Туреччини, обраний на червневих виборах, обрав свого спікера голосами депутатів владної партії посеред бойкоту більшої частини опозиції.

Спікером обраний Джеміль Чичек, чільний член Партії справедливості і розвитку прем’єр-міністра Реджепа Тайїпа Ердогана. За нього голосували 322 депутати з загалом 550.

Депутати, обрані від головної опозиційної Республіканської народної партії, були присутні в залі, але ці 135 осіб не беруть участі в роботі парламенту, бо відмовилися складати депутатську присягу. А група 35 формально незалежних депутатів, яка пройшла за підтримки курдських сил та менших партій, узагалі не прийшла на засідання.

Ці опозиційні сили протестують проти рішень судів, які відмовляються звільнити з-під варти вісьмох депутатів, обраних під час перебування за ґратами в очікуванні на суди в справах, як стверджує звинувачення, про антиурядові змови чи про зв’язки з курдськими повстанцями. Одного з них суд узагалі позбавив мандата, який відтак передав Партії справедливості і розвитку.

Ця партія, яка має ісламістське коріння і з 2002 року перемагає вже треті вибори поспіль, має в нинішньому складі парламенту 327 місць. Це менше, ніж очікуваних нею хоча б 330, необхідних, щоб ініціювати плановані цією партією зміни до Конституції Туреччини, і значно менше від конституційної більшості, щоб затвердити такі зміни.

Іще однією політичною силою в парламенті Туреччини є націоналістична Партія національного руху з 53 депутатами.
XS
SM
MD
LG