Доступність посилання

ТОП новини

СБУ порушила справу через борги Тимошенко Росії


Служба безпеки України повідомила, що її Головне слідче управління порушило сьогодні кримінальну справу за фактом замаху на розтрату коштів державного бюджету на суму в 405 мільйонів доларів США, який вчинили колишні службові особи Кабінету Міністрів, Промислово-фінансової корпорації «Єдині енергетичні системи України» та компанії United Energy International Limited.

Цей замах в особливо великих розмірах вчинила група осіб за попередньою змовою шляхом зловживання службовим становищем, і причетні до цього службові особи нині встановлюються, повідомила прес-служба СБУ.

Приводом для порушення кримінальної справи стали звернення до СБУ Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, до якого перед тим надіслав звернення міністр оборони Росії Анатолій Сердюков, мовиться в повідомленні.

У червні засоби інформації повідомили про того листа, яким російський міністр оборони просив українського прем’єра розглянути питання про погашення заборгованості в 405,5 мільйонів доларів, що її створила вже розпущена нині корпорація «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ) перед Міноборони Росії за угодами й контрактами 1996–97 років. У ті роки корпорацією керувала Юлія Тимошенко, пізніше Прем’єр-міністр України, а нині лідер партії «Батьківщина».

Компанія United Energy International Limited, зареєстрована в ті ж часи в Великій Британії й фактично підконтрольна, за повідомленнями, серед інших подружжю Тимошенків і тодішньому віце-прем’єрові й потім прем’єрові Павлу Лазаренкові, як повідомляли свого часу, мала на меті виводити на її рахунки кошти, отримані за поставлений ЄЕСУ російський природний газ.

Проти Юлії Тимошенко вже порушувалися кримінальні справи і в Україні, і в Росії у зв’язку з діяльністю корпорації ЄЕСУ під її керівництвом, але ті справи врешті закрили.
XS
SM
MD
LG