Доступність посилання

ТОП новини

Не всі корми для собак та котів безпечні


Київ – Більшість кормів для котиків та песиків, які є на українському ринку, призводять до різноманітних захворювань, а також містять шкідливі речовини, наголошують ветеринари. Державний комітет ветеринарної медицини щомісяця проводить перевірки і виявляє порушення.

Якість і безпечність кормів для собак та котів контролюється, повідомив Радіо Свобода Заступник голови Державного комітету ветеринарної медицини України Віталій Башинський. Щомісяця виявляють від одного до трьох порушників. Бракований товар іде на переробку або утилізується.

«Використовують білки жуйних, які заборонені для продуктивних тварин. Це критичне. Використовують не ті інгредієнти, які прописують у настановах до застосування чи на етикетках. Це основні порушення. Іноді ми виловлюємо бактеріальне осіменіння, а також виникають інші питання, які стосуються безпечності», – розповів Віталій Башинський.

«Дешева продукція, як правило, призводить до хвороб»

Мурчику ще й року не виповнилося, коли він захворів на сечокам’яну хворобу. Його власниця Антоніна згадує, що годувала свого котика зазвичай недорогими сухими кормами та консервами. Саме це, як пояснив їй лікар, стало причиною недуги.

«Котик не міг попісяти, бо в нього там був пісок. Коти страждають на сечокам’яну хворобу, але зазвичай це трапляється у старих котів, а не у кошеняти, – говорить дівчина. – Коли я викликала ветеринара, то він мені сказав, що я сама вбила свого кота, оскільки консервами економ-класу взагалі не можна годувати кота».

Більшість кормів економ-класу, тобто дешевих, призводять до хвороб кишково-шлункового тракту печінки, хвороб нирок, сечокам’яної хвороби, зазначає головний лікар київської міської лікарні ветеринарної медицини, Юлія Швидка. Інгредієнти, які їх провокують, не є забороненими. Просто виготовляють корми з продуктів низької якості. Натомість ветеринар радить годувати домашніх улюбленців виключно свіжими кормами і лише преміум-класу.

«Є трішки дорожчі за ціною корми, вони більш збалансовані, є навіть з лікувальною метою. Ці корми достатньо якісні. А є більш дешевого класу – тварини просто набивають собі шлунок, і ніяких поживних речовин вони не надають. Це і пов’язано з більшістю хвороб. Харчувати тварину можна і кормами, але збалансованими професійними кормами. А якщо це дешева продукція, то вона, як правило, призводить до захворювань», – пояснює Юлія Швидка.

Люди купують дешевше

Загалом є корми економ-класу та преміум-класу. Відрізняються вони складом інгредієнтів. У дешевших більше субпродуктів і консервантів. Але ціна перемагає, зазначає продавець ветеринарної аптеки Наталя Лисенко. Вона каже, що частіше люди купують те, що дешевше. Оскільки годування песика якісним кормом обходиться в середньому 600 гривень на місяць, що втричі дорожче за харчі економ-класу.

«Коти їдять менше. За один місяць приблизно 3 кілограми. Корм економ-класу для котиків коштує 25 гривень за кілограм, а преміум-класу – 75. Ціна спеціального лікувального корму взагалі – 150 гривень за кіло. Люди обирають економ-клас, а це, в основному, корми російського, угорського чи українського виробництва. Преміум-клас – зазвичай іноземного», – розповіла Наталя Лисенко.

Заводи, які виробляють корми для тварин, є по всій Україні (зокрема, у Львові, у Києві, у Харкові, в Дніпропетровську, у Запоріжжі). Проте, як зазначив заступник голови Державного комітету ветеринарної медицини України Віталія Башинського, перевага на боці іноземних виробників. «Приблизно 60 на 40 – на користь імпортних», – сказав він.

Ветеринари не радять економити чи годувати їжею зі столу

Якісний корм – задоволення, звичайно, не з дешевих, погоджується президент міжнародної громадської організації захисту тварин «SOS» Тамара Тарнавська. За її словами, бездомних тварин у притулках годують продуктами із супермаркетів, в яких закінчується термін придатності. Але це просто безвихідь. На домашніх улюбленцях не варто економити, наголошує Тамара Тарнавська. І не радить вона годувати тварин їжею зі столу.

«На Заході немає поняття такого, що тварина годується людською їжею. Для всіх тварин там спеціальні корми. В Україні ж побутує така думка, що треба готувати супчики та каші котам та собакам. Я з цим категорично не погоджуюся. Тварина потребує всього того, що знайшла б у природі – повноцінного раціону, щоб вона могла розвиватися. Це і є у всіх цих кормах, у всякому разі має бути. Потрібно купувати якісні корми, а не заощаджувати на здоров’ї тварин. Бо потім це коштує значно дорожче, коли тварина хворіє, ніж просто заощаджувати на її харчуванні й купувати щось дешеве», – зауважила Тамара Тарнавська.

Крім того, ветеринари наголошують, що краще купувати розфасовані корми, перевіряти термін та умови придатності. Не класти корми біля теплого та біля жирного – такі умови зберігання також призводять до отруєння.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG