Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче в оренду кримський полігон «НІТКА»


Росія просить Міноборони України відновити передачу їй в оренду полігону «НІТКА», що в Криму, повідомив міністр оборони Росії Анатолій Сердюков. Водночас він висловив впевненість, що питання буде вирішене позитивно, повідомляє агентство «Інтерфакс».

Міністр оборони України Михайло Єжель заявив, що Україна наразі вирішує питання схеми грошової оплати. Росіянам хочуть запропонувати платити орендну плату i утримання персоналу, що обслуговує полігон, сказав український міністр.

«НІТКА» є скорочення від російської назви наземного випробувального тренувального комплексу авіації, що призначений для напрацювання техніки зльоту i посадки літаків на авіаносець. Він розташований на аеродромі Саки, що в Криму.

Раніше Росія вже орендувала цей комплекс. Але у вересні 2008 року, після нападу Росії на Грузію, українська сторона відмовилася допустити російських пілотів на полігон, мотивуючи це технічними причинами. Тоді співпраця була припинена, але відновилася 2010 року після приходу до влади в Україні Віктора Януковича.

Україна не має в своєму флоті жодного авіаносця. Росія має нині єдиний важкий авіаносний крейсер «Адмірал Кузнєцов», збудований у Миколаєві ще в 1980-х роках. Комплекс «НІТКА» імітує його злітно-посадкову палубу і є наразі єдиним таким тренажером.
XS
SM
MD
LG