Доступність посилання

ТОП новини

«Мережева опозиція» до Лукашенка


Мінськ – Вчора увечері в Мінську та різних містах Білорусі відбулися мовчазні акції протесту проти чинного президента Олександра Лукашенка. Люди вийшли на центральні майдани своїх міст на заклики із соціальної мережі «Вконтактє». Але міліція майже у всіх містах зупинила демонстрантів та загалом арештувала понад 200 осіб, в тому числі щонайменше 10 журналістів.

Це не перші брутальні розгони людей, які вийшли протестувати на заклик групи, що взяла собі гучну назву «Революція через соціальну мережу». Подібні акції проходять щотижня з початку червня. В них уже взяли участь тисячі осіб, а затримано та засуджено до адміністративного ув’язнення терміном до 15 діб та штрафів вже сотні активістів.

Мабуть, це ж чекає і на затриманих вчора людей. Хоча правозахисники кажуть, що карають цих людей безпідставно – вони лише виходять разом та аплодують, а міліція та суди це розглядають як несанкціоновані мітинги.

Протест об’єднує нову і традиційну білоруську опозицію

Мовчазні акції гуртують активних людей, які раніше виявляли це лише у віртуальному світі, а тепер захотіли вийти у реальну політику. Проте на своїх акціях вони відмовляються брати якісь прапори чи транспаранти, тобто не хочуть показувати свою політизованість.

Цей рух виявив у Білорусі активність після того, як саме заклики із соціальних мереж розпочали революції у Єгипті та інших арабських державах. Це й лякає білоруську владу, яка дуже жорстоко поводиться із новою «мережевою опозицією».

«Стара» політична опозиція Білорусі підтримує «мережевих революціонерів», хоча і не ходить на їхні акції. Гасла до змін у Білорусі, до демократії та дотримання прав людини є спільними для всіх опонентів режиму Лукашенка.

Дехто з опозиціонерів вважає цю нову хвилю активістів наївними людьми. Та на акції, які народжуються в соціальних мережах, дуже часто виходять родичі політичних в’язнів, засуджених за мітинг 19 грудня минулого року. Таким чином вони мають змогу нагадати суспільству про долю своїх рідних, які відбувають суворі судові вироки за політичну діяльність.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG