Доступність посилання

ТОП новини

День незалежності Білорусі, без оплесків і з газом


Прага – Влада Білорусі військовим парадом, але без оплесків президентові Олександру Лукашенкові відсвяткувала в неділю державне свято Дня незалежності – і зробила все, щоб зірвати чи розігнати обіцяні на цей же день мовчазні акції протесту.



Тисячі міліціонерів, бійців загону спецпризначення і просто міцних «чоловіків у цивільному» весь день чергували в столиці Білорусі в очікуванні на протести. Десятки людей були затримані під час вечірніх акцій мовчазного протесту. Розганяючи людей, які просто мовчки, без символіки й гасел, збиралися в наперед визначених місцях, силовики, за словами людей, вдавалися до подразливого газу.

Олександр Лукашенко і його позашлюбний син Коля приймають військовий парад


Першу заплановану цього дня акцію, під час виступу президента Олександра Лукашенка на військовому параді, владі фактично вдалося зірвати. Людей, які в зливу прийшли до офіційних трибун, попереджали: ніяких незапланованих оплесків. Адже опозиція збиралася зустріти виступ Лукашенка саме ритмічними оплесками, ніби відбиваючи долонями: «Ві-ді-йди!» Більшість присутніх, значна частина яких, за їхніми словами, була зібрана з підприємств «за рознарядкою», дослухалася. Кількох сміливців, які порушили заборону, вихопили з юрби. А коли сам Лукашенко закінчив виступ словами «Ура, товариші!», його зустріла тиша…



У своєму виступі Лукашенко, серед іншого, засудив неназвані «деякі держави», в яких, за його словами, пишуть і нав’язують Білорусі «безсоромні сценарії кольорових революцій», і пообіцяв, що такого не буде: «Кожен білорус може бути певен: система національної безпеки завжди готова надійно захистити конституційні підвалини, суверенітет держави, чисте небо над нашою країною і забезпечити душевний спокій людей».

Силовики діяли на випередження



А забезпечували білоруські силовики «душевний спокій» влади не тільки в неділю, а й наперед. Із усіх регіонів Білорусі, де так само на цей день поруч із офіційними святкуваннями планувалися акції протесту, повідомляють не тільки про перешкоди, які чинила влада вже в неділю, на кшталт перекриття місць, де мали збиратися люди, під приводом «пошуку вибухівки». За повідомленнями, і активістів опозиції, і навіть просто підлітків, які виходили на попередні акції мовчазного протесту, ще напередодні попереджали, кого телефонним дзвінком, а кого й викликом до міліції чи особистим візитом дільничного: і не намагайтеся вийти на вулиці в неділю.



Також виявилася заблокована робота групи організаторів протесту «Революція через соціальні мережі» в російській соціальній мережі «Вконтактє», через яку координувались їхні дії. Активісти звернулися до державних органів Росії з проханням перевірити факти тиску на адміністрацію цієї мережі з боку білоруської влади.

3 липня в Гомелі


А під вечір неділі, якраз коли мали починатися вечірні акції протесту, почав зазнавати значних проблем сайт Білоруської редакції Радіо Свобода, на якому вівся невпинний репортаж про події дня.

* * * * * * * * * * *

Третє липня в Білорусі: онлайн-репортаж білоруської Свободи
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG