Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко: «У відносинах Білорусі та ЄС – тайм-аут»


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Мінськ – Президент Білорусі Олександр Лукашенко сьогодні виступив зі щорічним посланням до народу та парламенту. Він публічно відмовився від колишньої політики демократизації, яка проводилася під впливом ЄС та США, обіцяв продовження суворої політики стосовно опозиції і заявив, що не буде змінювати умови проведення виборчих кампаній, які критикують на Заході. Разом з тим Лукашенко висловив надію, що ЄС та США погодяться прийняти його таким, яким він є.

Майже всі гарячі проблеми, які хвилюють тепер білоруське суспільство, Олександр Лукашенко зв’язав у один ланцюг, звинуватив у них міфічних ворогів та заявив, що Білорусь наразі зазнає масованого тиску ззовні.

«Спочатку політичні загрози, неприйняття результатів останньої президентської кампанії, списки невиїзних, економічні санкції, потім роздмухування ажіотажу і паніки на споживчому та валютному ринках
з подачі різних місцевих та зарубіжних аналітиків. Потім «танці на кістках» у зв’язку з терактом на станції метро «Жовтнева». Все це, по суті, ланки одного ланцюга», – заявив він.

Багато разів Лукашенко повертався до теми мінського теракту 11 квітня, унаслідок якого загинуло 13 осіб та понад 200 було поранено. Він казав, що всередині Білорусі немає причин для таких трагічних подій. Він припускав, що цей теракт був «імпортований», бо в Білорусі, за його словами, немає ані релігійної, ані національної, ані економічної чи кримінальної причини для таких терактів.

«У нас тільки дві причини подібних явищ можуть бути: або нам ззовні привезуть та підірвуть, або відморозки та виродки будуть у нас», – заявив він.

Олександр Лукашенко не звинувачував опозицію в організації теракту, але казав, що вона в інформаційному плані хоче скористатися з цього факту, критикуючи владу. А цього він вже не може допустити.

Увесь час після 11 квітня Лукашенко називає білоруську опозицію не інакше, як «п’ятою колоною», і виступає з погрозами знищити її. Зокрема, сьогодні він висловився за те, щоб усунути можливості для іноземного фінансування політичних процесів та незалежних ЗМІ у Білорусі.

Лукашенко: «Демократизація – це помилка»


Наступні вибори до парламенту 2012 року відбудуться за старими правилами, визнав Олександр Лукашенко, незважаючи на те, що білоруський Виборчий кодекс гостро скритикувала ОБСЄ. Але йти на якісь поступки Заходові у цьому питанні або у визволенні десятків політв’язнів, арештованих після виборів президента 19 грудня минулого року, Лукашенко не готовий.

Білоруський президент у своєму виступі в парламенті гранично конкретизував, чого, на його думку, хоче від нього Захід: «Якщо говорити по-простому, нас хочуть змусити бути такими, як усі навколо нас, такими, як вони, врешті-решт».

Але бути таким, як «усі навколо», Олександр Лукашенко не збирається. Під час свого виступу він багато разів підкреслював помилковість колишньої політики демократизації, що проводилася у Білорусі під впливом Заходу. Він зізнався, що його навіть «нудило» від цієї демократизації.

Але, попри це, Лукашенко висловив надію на нормалізацію зіпсованих після виборів відносин із Євросоюзом. «Так, сьогодні в білорусько-європейських відносинах узято тайм-аут. Тут багато чого було сказано. Думаю, що цей тайм-аут, тим не менш, довго не триватиме. Ми потрібні одне одному», – вважає він.

Про відносини зі Сполученими Штатами Лукашенко сказав, що з ними теж готовий до співробітництва, але лише на своїх умовах, коли його визнають таким, який він є. «А якщо США цього не захочуть, то й Бог з ними, – сказав Лукашенко, – Білорусь не дуже залежить від США».
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG