Доступність посилання

ТОП новини

Про підозрюваних у вибуху в мінському метро пишуть російські джерела


Прага – Білоруські офіційні джерела дають лише скупу інформацію про підозрюваних у скоєнні вибуху в мінському метро, в результаті якого загинуло 13 осіб. Проте російські інтернет-видання повідомляють не лише їхні імена, але і подробиці розслідування. Кореспонденти білоруської редакції Радіо Свобода спробували дізнатися більше про цю справу.

За даними російського сайту utro.ru, серед заарештованих – троє молодих людей: 25-літній Дмитро Коновалов, його ровесник Влад Ковальов та на два роки молодший Ілля Колосов. Усі вони живуть у Вітебську в одному багатоквартирному буднику. З посиланням на джерело в міліції російське видання повідомляє, що Колосова було заарештовано за підозрою у тому, що він допомагав своїм товаришам планувати напад та збирати вибуховий пристрій. Інші російські джерела повідомляють, що ще одним підозрюваним є якийсь Максим Н.





Речник Комітету державної безпеки Білорусі, який розслідує цю справу, відмовився коментувати ці повідомлення. «Ми це не підтверджуємо і не спростовуємо. Цю інформацію, що з’явилася в інтернеті, ми не коментуємо», – сказав речник КДБ Олександр Антонович , попередивши про відповідальність за поширення «чуток».
Тим часом адміністрація підприємств Вітебська проводить «профілактичні розмови» зі своїми працівниками, щоб вони не розмовляли зі «сторонніми».

Офіційна версія сумнівна

Кореспонденти білоруської служби Радіо Свобода побували в буднику, про який йшлося в повідомленнях, і з’ясували, що вхід до нього охороняють люди в цивільному і не впускають туди нікого, хто там не живе. Сусіди розповіли, що їм шкода родичів заарештованих і що в них є сумніви щодо офіційного розслідування, яке начебто зуміло розкрити злочин ледь не впродовж доби.

За версією слідства, підозрювані сконструювали вибуховий пристрій в імпровізованій лабораторії, яку вони організували в підвалі будинку, в якому вони жили. Але кореспонденти Радіо Свобода з’ясували, що підвал цього будинку не був опечатаний і жодні пошуки в ньому, зі слів мешканців, не проводилися.

Ба більше, на думку одного з сусідів, в підвалі їхнього будинку жодна лабораторія неможлива в принципі: «Бог його знає, що то за підвал. Він жахливо смердить і протікає. Там вогко, щоб там пробути хоча б годину, потрібно вдягнути протигаз. Світла там немає, немає навіть лампочок. Весь простір розділено на маленькі секції по два квадратні метри. Я не знаю, яку лабораторію там можна було організувати».

Звинувачені призналися в усіх вибухах одразу

Тепер у місті прибиральниць, які підмітають подвір’я, змусили прибирати і підвали і виносити звідти сміття.

Тим часом офіційні особи в Мінську повідомили, що двоє з затриманих зізналися, що вони скоїли не лише цей вибух, але і попередні нерозкриті вибухи у 2005 та у 2008 році. Очікується, що офіційне звинувачення має бути виголошено 23 квітня.

Щоправда, після вибухів 2005 року в Вітебську президент Білорусі Олександр Лукашенко теж заявляв, що винні затримані і в усьому вже призналися…
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG