Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко не дають більше часу на захист, а її прихильників – б’ють


 Юлія Тимошенко під час засідання Печерського районного суду Києва, 7 липня 2011 року
Юлія Тимошенко під час засідання Печерського районного суду Києва, 7 липня 2011 року

Київ– Юлії Тимошенко у четвер знову відмовили надати більше часу на ознайомлення зі справою та у відводі судді, який цю справу проти неї розглядає.Члени Вищої ради юстиції кажуть, що не бачать у діях судді Родіона Кірєєва жодних порушень. Незалежні правники прогнозують, що, найімовірніше, суд завершиться ув’язненням Тимошенко. Тим часом кількох учасників мітингу на підтримку Тимошенко побила міліція.

У четвер пристрасті вирували і в Печерському районному суді, і під його стінами. На Хрещатику зібралась рекордна за час суду над Тимошенко кількість її прихильників. За різними підрахунками, їх було близько 5 тисяч.

Поруч тривав менш чисельний мітинг, яким керували члени Партії регіонів. Вони скандували «Юлю – на нари» і глушили музикою виступи прихильників екс-прем’єра.

Супротивники обмежувалися взаємними усними образами. Однак наприкінці судового засідання під стінами суду сталася бійка між пікетувальниками і міліцією, одну людину з травмами голови забрала «швидка».

Колонна міліціонерів відтіснила частину учасників мітингу на підтримку Тимошенко до огорожі, яка відділяла їх від супротивників колишнього прем’єра, і вони впали разом з огорожею. В цей час один із правоохоронців заходився бити кийком бютівця, який упав (міліціонер потім сказав, що подумав, що той кинувся на своїх опонентів). Потерпілого виручили депутати, які опинилися поруч.

Тимошенко знову відмовили – двічі

Тим часом у залі суду Юлія Тимошенко вкотре вимагала відводу судді Родіона Кірєєва. Передовсім за те, що, за її словами, в минулому він виправдовував людей, замішаних у наркобізнесі, а у цій справі не звертає уваги на докази того, що підсудна не винувата, заявила на суді Тимошенко.

«Не буду далі перераховувати виправдальні вироки, пов’язані з наркоторгівлею, оскільки це була спеціалізація судді Кірєєва під час його роботи у місті Березань, – згадала минулі справи Родіона Кірєєва Юлія Тимошенко. – Що ж до моєї справи, ще на етапі досудового слідства суддя має дослідити, чи немає підстав для того, щоби закрити справу за відсутності складу злочину. Тому що ніхто не вірить замовним експертизам прокуратури, а експертизам «Ернст енд Янг» вірить увесь світ».

Суд цей відвід відхилив, тоді адвокат Тимошенко Микола Титаренко став просити, щоб йому дали ще місяць на підготовку лінії захисту, зважаючи на дуже великий обсяг документів кримінальної справи.

Суддя Родіон Кірєєв
Зрештою, суд зважив на те, що захисникові Тимошенко треба уважно перечитати 5 тисяч сторінок кримінальної справи, підготувати клопотання, знайти свідків та експертів, які змогли б довести невинуватість колишньої Прем’єр-міністра. Однак замість одного місяця на все це суддя Родіон Кірєєв виділив одну ніч.

«Суд постановив клопотання задовольнити частково, до 8 липня, десятої години, нуль-нуль хвилин. Захисник, ви можете ознайомитися зі справою і підготуватися», – скарав Кірєєв.

Після цих слів суддя вийшов, а бійці підрозділу «Грифон» стали відтісняти з зали і Тимошенко з її захисником, і журналістів, яким навіть не дали часу зібрати свою техніку.

Тимошенко, найімовірніше, очікує ув’язнення – Василенко

Утім, члени Вищої ради юстиції заявляють, що порушень у діях судді Кірєєва та підстав для його відводу не бачать. Про це, зокрема, сказала заступник голови Ради Лідія Ізовітова. «До Вищої ради юстиції ніколи не надходили скарги на дії судді Кірєєва та не призначалися відповідні перевірки», – зауважила вона.

Зі спростуванням того, що раніше цей суддя ухвалював неправосудні рішення, виступив і заступник глави Апеляційного суду Київської області Євген Литвинов.

Між тим незалежні правники прогнозують, що справа Тимошенко завершиться ув’язненням. Серед них – і колишній суддя Гаазького трибуналу Володимир Василенко. «Занадто серйозні звинувачення інкримінують Юлії Тимошенко, які не передбачають умовного терміну відбування покарання. Хіба що в останній момент у вироку враховуватимуть пом’якшувальні обставини», – сказав він.

А на запитання, чи зважатиме український суд на рішення Європейського суду з прав людини, до якого звернулася Тимошенко, Володимир Василенко відповів: «Питання риторичне, адже всім відома репутація Печерського районного суду Києва».

Печерський районний суд Києва має продовжити слухати справу Юлії Тимошенко у п’ятницю з десятої ранку.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG