Доступність посилання

ТОП новини

Лиховісна тінь Павла Лазаренка над українською опозицією (світова преса)


Прага – У західній пресі називають звинувачення, висунуті українською судовою системою проти одного з лідерів української опозиції Юлії Тимошенко, серйозними, але разом з тим прогнозують, що з політичних міркувань влада Віктора Януковича «не може собі дозволити посадити Тимошенко до в’язниці і намагатиметься обійтися лише умовним вироком». Деякі з оглядачів згадали про низку давно забутих кримінальних справ щодо Тимошенко, а також про її зв’язок зі скандальним колишнім українським прем’єром Павлом Лазаренком, якого американське правосуддя засудило за незаконне «відмивання» сотень мільйонів доларів, украдених в українців. Газети також зауважують, що судова справа проти одного з лідерів української опозиції збіглася з початком нової спецоперації Москви проти України, мета якої – не допустити стратегічного зближення Києва з ЄС через нову угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі. Експерти також ставлять питання про те, чи «дозріє Україна до нових схем енергетичної незалежності» та широкого допуску західних інвесторів на свій енергетичний ринок.

Американська «Лос-Анджелес Таймз» повідомляє, що «колишнього прем’єра України вигнали з залу суду», та наводить деталі нового скандального судового засідання в Печерському суді Києва в середу, коли звинувачена, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, знову демонстративно не вставала перед суддею Родіоном Кірєєвим і назвала його «нелюдом» та знову охарактеризувала суд як «фарс». Видання вважає інформацію з Росії про давній понад 400-мільйонний у доларах борг Москві української компанії «Єдині енергетичні системи України», дітища «газової принцеси» Юлії Тимошенко, серйозним звинуваченням проти одного з лідерів української опозиції. Але, разом з тим, «Лос-Анджелес Таймз» сумнівається, що влада Януковича насмілиться по-справжньому засудити Тимошенко. Тут висловлюється прогноз експертів про те, що в Києві підуть «найбільше на умовний вирок» щодо Тимошенко. І це, як зауважує газета, також «із політичних міркувань». Американське видання нагадує і про те, що «раніше Тимошенко перебувала під слідством при розгляді справ про ухиляння від податків, здирництво, крадіжки і хабарництво». «Але жодного разу справа не завершувалася визнанням Тимошенко винною», – резюмує «Лос-Анджелес Таймз».

Тоні Гелпін зауважує на сторінках лондонської «Таймз», що Тимошенко вигнали із залу суду за образу судді Кірєєва, що завершилося бійкою між міліцією і прихильниками лідера «Батьківщини». Тут також зауважено, що Тимошенко протестувала проти закритого допиту в суді свідків та назвала це «черговим замовленням Президента Януковича». «Таймз» також інформує про нову, вже четверту, кримінальну справу проти Тимошенко, цього разу з боку СБУ, за нібито намагання членів уряду Тимошенко незаконно присвоїти собі 405 мільйонів доларів державних коштів. Тоні Гелпін при цьому нагадує, що «Тимошенко була відома у 1990-і роки як «газова принцеса», яка створила собі благополуччя на енергетичних (газових) оборудках після розвалу СРСР у 1991 році».

Московська «Нєзавісімая газета» не лише інформує про нагадування з боку російських генералів Києву про те, що «Тимошенко винна Росії кілька сотень мільйонів доларів», але й вказує на давній «газовий» зв’язок нинішнього лідера опозиції в Україні зі скандальним прем’єром Павлом Лазаренком, котрого американське правосуддя засудило за «відмивання» сотень мільйонів доларів, украдених в українців. Московське видання також стверджує, що Тимошенко «визнала існування проблеми», тобто боргу її компанії, «Єдиних енергетичних систем України», Росії у сумі в кількасот мільйонів доларів, але всю вину за це звалила на Кучму та Азарова. «Нєзавісімая газета» також зауважує: «чимало українських політологів переконані, що на цьому етапі для лідера опозиції жарти скінчилися», бо «звинувачення у спробах вирішити свої проблеми за державний рахунок, якщо це підтвердиться, буде зовсім інакше сприйнято і на Заході, і в Україні». Це розслідування, в якому неминуче випливе ім’я одіозного для українців Павла Лазаренка, набагато переконливіше, аніж всі три попередні кримінальні справи проти Тимошенко, сказав один із українських експертів московському виданню. Хоча й не виключено, що посилення судового переслідування Тимошенко може об’єднати всіх супротивників Партії регіонів, які бояться, бо кожний має «свій скелет у шафі», що їх також може чекати доля лідера «Батьківщини». До того ж кримінальні справи проти Тимошенко зачіпають інтереси російських політиків, завершує «Нєзавісімая газета».

Німецька «Ді Вельт» іронізує над українськими судовими реаліями, коли пише, що під час судового процесу над Юлією Тимошенко у Києві триває війна нервів і «суддя вимушений втікати від Юлії»… Видання також наголошує, що «емоції на судовому засіданні у середу зашкалювали», і Тимошенко не стомлюється наголошувати про політичний характер цього процесу. «Ді Вельт» додає, що у кінці минулого тижня держсекретар США Гілларі Клінтон та єврокомісар з питань розширення ЄС Штефан Філе закликали владу України до відкритих процесів над опозиційними політиками.

Брюссельське видання EUObserver попереджає, що Росія розпочала операцію проти України з метою повернути її під своє крило. Маються на увазі так звані тарифні атаки (товарні обмеження) з боку Росії та її союзників у Митному союзі – Білорусі і Казахстану – проти України, щоб таким чином змусити Київ відмовитися від укладення угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, яка б автоматично означала «крах спроб Москви створити противагу ЄС». Видання резюмує, що на сьогодні київська влада нібито твердо стоїть на позиціях євроінтеграції і намагається обходити гострі кути з Росією, що вдається Києву все важче і важче.

Лондонська «Файненшел Таймз» інформує про перші серйозні, але поки що «формальні кроки» Києва з запрошеннями потенційних інвесторів до розробки пропозицій будівництва першого в державі терміналу зрідженого газу. Газета також наводить факти просування співпраці між Україною і США щодо майбутніх мільярдних інвестицій у видобування сланцевого газу на українських теренах. Все це український кореспондент лондонського видання називає бажанням України досягнути «енергетичної незалежності» від Росії. Але, як наголошує він, «до цих схем ще необхідно дозріти, а для цього Києву доведеться продемонструвати стійку енергетичну політику та застосувати її – з чим раніше вникали серйозні проблеми».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG