Доступність посилання

ТОП новини

Депутати зберегли пенсійні пільги для себе


Київ – О пів на другу ночі в спорожнілій сесійній залі народні обранці схвалили закон про пенсійну реформу. Представники більшості підтримали підвищення мінімально необхідного стажу, пенсійного віку для жінок, чоловіків-держслужбовців та науковців. Разом з цим, депутати зберегли особливий порядок нарахування пенсій для себе.

Зранку Верховну Раду оточили кількасот мітингуальників. Це була переважно молодь студентського віку з плакатами на підтримку пенсійної реформи та прапорами партії «Сильна Україна». Цю політичну силу очолює віце-прем’єр Сергій Тігіпко, який представляв проект пенсійної реформи в парламенті.

«Якщо з пенсійної точки зору підійти, – звернувся до урядовця депутат-нашоукраїнець В’ячеслав Кириленко, – то всі в цій залі вважають, що вони стоять за гроші. Чи фонд оплати праці цієї акції легальний? Внески сплачені цими дітьми до пенсійного фонду? З восьмої ранку тисячі людей стоять за гроші – і Пенсійній фонд з цього нічого не отримав!»

Депутати залишили пенсійні пільги собі

Голова парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів депутат-б’ютівець Валерій Сушкевич зазначив, що до другого читання з урядом вдалося досягти компромісу і зберегти для деяких категорій громадян пільгові пенсійні умови.

«Все-таки вдалося зберегти пільговий пенсійний вік для жінок, які виховали п’ять дітей і дітей-інвалідів. Також для учасників бойових дій, інвалідів по зору, карликів та ліліпутів – по цих категоріях не підвищено пенсійний вік», – зазначив він.

Більшість із 1096 поправок до закону внесли депутати-опозиціонери та комуністи, а депутати від більшості ці пропозиції відхиляли.

«Мені видається, що у нас з’явиться нова традиція: замість купальської ночі будуть відзначати ніч великого соціального злочину», – прокоментував розгляд пенсійної реформи депутат-б’ютівець Володимир Яворівський.

Разом з цим, депутати зберегли особливий порядок нарахування пенсій для себе, визначений не загальним законом про пенсійне держстрахування, а законом про статус народного депутата. До речі, за словами голови Пенсійного фонду Бориса Зайчука, пенсія Прем’єр-міністра Миколи Азарова – на рівні депутатської.

Велике пенсійне урізання

Згідно з законом, страховий стаж підняли до 30 років для жінок та до 35 – для чоловіків. Депутати підвищили пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років, а також – для чоловіків-держслужбовців та науковців з 60 до 62 років. А військовослужбовцям підвищили необхідний службовий стаж з 20 до 25 років. Виняток зробили лише для військових льотчиків та підводників на пропозицію депутат-регіонала, екс-міністра оборони Олександра Кузьмука.

«У 35 років у них починаються професійні хвороби – і вони вже нікому не потрібні. Тому я переконливо прошу не дивитися в бік ложі уряду, а в бік своєї совісті», – емоційно закликав депутат-регіонал, наголосивши, що йдеться лише про 543 особи.

За словами В’ячеслава Кириленка, за жінками зберегли право виходити на пенсію в 55 років, але за певних умов. «Жінка може піти на пенсію, якщо має не 20, а 30 років стажу, якщо вона бере на себе зобов’язання ніде 6ільше не працювати, і при цьому вона отримує понижуючий коефіцієнт 0,5% за кожен рік», – зауважив він.

Максимальну пенсію урізали, але можуть знову збільшити?

Найбільше дискусій довкола максимальних та депутатських пенсій. Депутати затвердили норму про те, що максимальна пенсія не може перевищувати десять прожиткових мінімумів. Зараз це становить 7640 гривень. Утім, опозиція звертає увагу на те, що таке обмеження може бути скасоване Конституційним судом, який раніше визнав неконституційним зниження життєвого рівня. Тож ця норма і далі залишається під питанням.

За словами голови пенсійного фонду Бориса Зайчука, найбільша пенсія в Україні зараз становить 41 тисячу гривень. Її отримує льотчик – герой України. Що ж до пенсії екс-голови НБУ, то, за словами глави Пенсійного фонду, «у Стельмаха пенсія 10 тисяч, довічне утримання з державного бюджету, у тому числі з Пенсійного фонду, товаришу Стельмаху не виплачується».

Опозиціонери та комуністи стверджують, що запропоновані владою заходи є не пенсійною реформою, а лише заходами для зменшення дефіциту пенсійного фонду за рахунок простих громадян. За словами депутат-комуніста Петра Цибенка, пенсіонерам не варто сподіватися, що ухвалення закону призведе до покращення пенсійного забезпечення: «Дай Боже, щоб ваша пенсія не зменшилася». Депутат-б’ютівець Наталя Королевська зазначила, що закон створює проблеми для тих пенсіонерів, які, вийшовши на пенсію, продовжують працювати.

Попри такі застереження, закон був схвалений 248 голосами. Утім, опоненти новацій висловлювали зауваження, що депутатів у залі значно менше і це при тому, що опозиціонери та комуністи «за» не голосували.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG