Доступність посилання

ТОП новини

Президент бере курс на публічність?


Київ – Президент Віктор Янукович зустрінеться з журналістами в «Українському домі». Цього року це перша традиційна прес-конференція глави держави. Прес-служба Президента обіцяє підбиття підсумків діяльності гаранта за рік та називає захід кроком до встановлення абсолютної публічності влади. Однак і журналісти, і політологи скептично ставляться до цих заяв.

Прес-конференція присвячена завершенню «політичного сезону». Президент має розповісти про діяльність владної команди за рік, що минув від попередньої зустрічі гаранта з журналістами, каже речниця глави держави Дарка Чепак.

«Подивіться, ось було спілкування Президента з головними редакторами на День журналіста і спілкування з журналістами до Дня Конституції. Зараз – прес-конференція, – говорить вона. – Мені здається, що оця ось така низка заходів свідчить про намагання бути більш «відкритим»…навіть не намагання, а власне, кроки у цьому напрямку».

Відкритість гаранта корисна, але небажана – експерти

Ведення відкритих інформаційних кампаній ніколи не було сильною стороною регіоналів, не є і тепер, говорить політолог Сергій Таран. Їм буде набагато складніше під час передвиборної парламентської кампанії наступного року, бо навіть зустрічаючись з електоратом чи журналістами, нинішня влада не змінює способу спілкування з ними, вважає політолог.

«Якщо раніше, скажімо, за часів Кучми, Україна була «закритою», бо лімітувалися теми, то тепер ця «закритість» виявляється в тому, що лімітуються журналісти, що мають допуск до Президента, – зауважує він. – Партія регіонів, якщо вона хоче бути успішною, має не просто вільно орієнтуватися у медіа-просторі і відповідати на запитання, а й бути ініціатором інформаційних приводів, «просувати» свої тези – цього не відбувається. Більше того, Партія регіонів не може реагувати на ті інформаційні виклики, що вже існують у суспільстві».

Віктор Янукович мало спілкується з пресою, тому що у його команди немає єдиного бачення, яким повинен бути Президент у публічній сфері, вважає активіст руху «Стоп цензурі!» журналіст Мустафа Найєм.

«Якщо того разу Янукович міг казати, що його попередники щось лишили «у спадок», то тепер минуло вже більше року – треба відповідати за свої вчинки, за наслідки своїх реформ і своєї політики. Це буде головною відмінністю цієї прес-конференції від минулої», – зазначає Мустафа Найєм.

На думку журналіста, цього разу Президентові не уникнути питань щодо реформ владної команди, економічних проблем і проблеми дотримання прав і свобод, зокрема, свободи слова.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG