Доступність посилання

ТОП новини

Суд визнав недійсною участь «Нафтогазу» в «УкрГазЕнерго»


Київський апеляційний господарський суд своєю постановою визнав недійсним рішення установчих зборів спільного підприємства «УкрГазЕнерго» від 2 лютого 2006 року щодо участі НАК «Нафтогаз України» у створенні цього підприємства, а також статут «УкрГазЕнерго» у частині участі НАК у капіталі цієї компанії.

Про це йдеться в постанові суду, повідомляє інформагенція «Українські новини».

Таким чином, суд задовольнив позов «УкрГазЕнерго», яке в 2006 році на паритетних засадах створили НАК «Нафтогаз України» і швейцарський газовий трейдер «РосУкрЕнерго».

У матеріалах справи йдеться про те, що при створенні «УкрГазЕнерго» один із його засновників – НАК «Нафтогаз України» – допустив порушення щодо узгодження своєї участі в створенні спільного підприємства і щодо виконання покладених на «Нафтогаз» зобов’язань щодо узгодження статуту «УкрГаз-Енерго» з відповідними міністерствами.

«Суд вважає доцільним визнати недійсними тільки ті положення статуту «УкрГазЕнерго», які стосуються лише одного засновника – НАК «Нафтогаз України» у зв’язку з неправомірністю його участі у створенні товариства», – йдеться в постанові суду.

З березня 2006 року до квітня 2008 року «УкрГазЕнерго» була монопольним постачальником газу промисловим споживачам України.

У березні 2011 року Національна комісія з регулювання енергетики видала цьому підприємству ліцензію на поставку 4,8 мільярда кубометрів природного газу й газу-метану вугільних родовищ на рік за нерегульованим тарифом терміном на 5 років.

Водночас іще 1 жовтня 2008 року Господарський суд Києва ухвалив рішення щодо ліквідації «УкрГазЕнерго».
XS
SM
MD
LG