Доступність посилання

ТОП новини

У Боснії вшановують жертв масового вбивства в Сребрениці


У Боснії розпочався триденний Марш миру у пам’ять про жертви розправи над мирними мешканцями міста Сребрениці в 1995 році.

Близько семи тисяч людей пройдуть понад 50-кілометровий шлях через гори до села Поточарі біля Сребрениці з села Незук у муніципалітеті Сапна. Таким чином вони в зворотному напрямку повторять шлях тих мешканців Сребрениці, яким вдалося втекти від смерті.

У ході візьмуть участь і колишні учасники миротворчої місії ООН у Боснії, які не змогли попередити різанину.

У понеділок у Меморіальному центрі і цвинтарі жертв геноциду в селі Поточарі під Сребреницею відбудуться головні жалобні заходи, серед яких – перепоховання ідентифікованих останків іще понад 600 жертв тих подій, знайдених у масових захороненнях.

11 липня 1995 року військові і напіввійськові підрозділи боснійських сербів захопили місто Сребреницю, в якому населення складають переважно босняки-мусульмани і яке вважалося під захистом миротворчих військ ООН. Наступного дня, 12 липня, вони почали масове вбивство босняків-мусульман, чоловіків і підлітків, за бездіяльності миротворців. Усього тими днями в місті й околицях убили близько восьми тисяч босняків.
XS
SM
MD
LG