Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Юлією Тимошенко хочуть завершити до 24 серпня? (Європейська преса)


Прага – Європейські газети продовжують висвітлювати судовий процес у Печерському суді Києва проти одного з лідерів української опозиції, колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Сама підсудна заявляє західним журналістам, що цей процес лише загартовує її політичну силу і підвищує її підтримку серед громадян. Тимошенко припускає, що суд виконує замовлення про швидке завершення процесу, «упродовж літа, за час відпусток». Тим часом оглядачі сумніваються, що Росія схвально відгукнеться на запропонований Україною формат співпраці з Митним союзом за формулою «3+1». А українські прокурори обіцяють світові посилювати боротьбу з корупцією в Україні.

Юлія Тимошенко заявила німецькій «Ді Вельт», що проти неї владою Януковича ведеться показовий судовий процес. Згадана німецька газета також зауважила з цього приводу, що «в Україні знову вирує боротьба за владу», чому є підтвердженням гучне шоу в Печерському суді. У розмові з кореспондентом «Ді Вельт» Ніною Єглінські Тимошенко знову охарактеризувала українську юстицію як продажну і цим пояснила своє звернення до Європейського суду з прав людини. На запитання, як довго, на її думку, триватиме судовий процес, Тимошенко відповіла, що «стовідсотково можу гарантувати: суддя отримав від Президента Віктора Януковича наказ завершити процес швидко і визнати мене винною упродовж цього літа, коли всі перебувають у відпустках». Кореспондент «Ді Вельт» уточнив, чи не планується вирок суду до 24 серпня, до Дня Незалежності? На що Юлія Тимошенко відреагувала: «Я не можу сказати, як і коли це завершиться. Але суди в Україні функціонують за таким принципом: шукають ворога, готують вирок, а вже потім проводять судовий процес». Тут Тимошенко також висловила побажання, щоб судовий процес не заважав укладенню угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі між ЄС та Україною, бо, як вона наголосила, «угода є важливою, насамперед, не для влади, а для мільйонів українських громадян». Глава БЮТ також зауважила німецькому виданню, що вона сподівається в Україні більше не на чергову революцію, а на вільні парламентські вибори 2012 року, хоча, як додала Тимошенко, «вже є плани фальшувати результати наступного волевиявлення українців».

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що «Київ заплутався у митній арифметиці», коли пропонує Москві досить своєрідний формат співпраці з «троїстим» Митним союзом під керівництвом Росії. Конкретні пропозиції української влади щодо співпраці з Митним союзом у форматі 3+1 комісія цього союзу розгляне, як очікують, 14-15 липня. Хоча ставлення Москви, як кажуть спостерігачі, до цих формул Києва стане ясним уже після перенесеної на кінець липня зустрічі Президентів Віктора Януковича і Дмитра Медведєва. Експерти також висловлюють песимізм щодо цих пропозицій Києва і переконані в тому, що «Україна не відмовиться від стратегічної лінії на євроінтеграцію, а Росія не залишить спроб залучити Україну до повного членства у своєму Митному союзі.

Австрійська «Дер Штандард» інформує про участь української делегації у четвертій світовій зустрічі генеральних прокурорів у південнокорейському Сеулі, яка проходила наприкінці червня і на початку липня за участі майже 400 прокурорів зі 115 країн світу. Газета зауважує, що українську делегацію очолював заступник Генпрокурора України Юрій Ударцов, який запевняв весь прокурорський світ у послідовній боротьбі українських обвинувачів проти корупції, особливо, серед вищих державних службовців. Юрій Ударцов також виступив у Сеулі з доповіддю на тему: «Неухильна боротьба з корупцією як вищий пріоритет модернізації в Україні». «Дер Штандард» також виділяє слова Ударцова про те, що українська юстиція вперше висунула низку звинувачень щодо корупції проти колишніх і діючих членів влади, звинувачуючи їх також і в перевищенні повноважень і зловживаннях службовим становищем.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG