Доступність посилання

ТОП новини

Що спричинило катастрофу російського пароплава?


У районі затоплення пароплава тривають пошукові роботи
У районі затоплення пароплава тривають пошукові роботи

Москва – Що стало причиною аварії круїзного теплоходу «Булгарія», в катастрофі якого в неділю загинули понад 100 осіб і близько 80 були врятовані? Корабель міг затонути на Волзі через технічну несправність, вважають у Слідчому комітеті Росії. Його співробітники, які працюють на місці катастрофи, точно встановили, що ще при виході з порту Казані у судна спостерігався крен на правий бік.

За станом на вечір понеділка офіційно підтверджено загибель близько 60 осіб. Пошуково-рятувальні роботи тривають, шанси знайти живих людей невеликі.

Точних даних про загальну кількість людей, які перебували на судні, наразі немає. Міністр з надзвичайних ситуацій Сергій Шойгу, звітуючи перед президентом Дмитром Медведєвим, сказав, що на борту «Булгарії» було 208 осіб.

Російський президент доручив розібратися з дотриманням правил техніки безпеки та експлуатації пасажирського судна.

«Уже сьогодні зрозуміло, що інцидент, на кшталт цього, не міг би статися, якби виконувалися правила техніки безпеки і норми технологічного нагляду. Навіть незважаючи на складні погодні умови, – зазначив Медведєв. – Треба досконально розібратися в тому, чому це сталося, чому судновласник використовував судно в такому стані технічному?»

Частина теплоходів вимагає списання, а частина модернізації

Повноважний представник президента Росії у Приволзькому федеральному окрузі Григорій Рапота сказав, що у керівництва країни та округу виникла низка запитань у зв’язку з тим, що трапилося на Куйбишевському водосховищі.

«Незрозуміло, чому пароплав, який розрахований там на 140 пасажирів, був завантажений до 200 пасажирів, чому ця стара посудина взагалі ходить досі по воді?» – сказав Григорій Рапота.

Катастрофа з круїзним теплоходом «Булгарія» змусила фахівців знову порушити питання про стан російського річкового флоту. Всі вони говорять, що, судячи з того, як швидко затонуло судно, його технічний стан був далеким від ідеального. Журнал «Річковий транспорт ХХI століття» чи не в кожному номері зачіпає цю тему, говорячи про те, що частина теплоходів вимагає списання, а частина модернізації. Але судновласники не хочуть нести фінансові втрати і не бажають вкладати гроші у модернізацію річкового пасажирського транспорту.

Родичі зустрічають корабель «Арабелла», якій привіз близько 80 врятованих із затонулого судна «Булгарія» в річковий порт у Казані, 10 липня 2011 року


Саме технічний стан «Булгарії» міг стати однією з причин трагедії, вважає заступник головного редактора видання «Річковий транспорт ХХI століття» Сергій Кобранов.

«Більшість фахівців галузі вважають, що річний, зокрема, пасажирський, флот вимагає серйозної модернізації, а ще краще – відновлення. Бо його вік перевищує нормативний термін служби як мінімум у 2-3 рази… Також велике значення має те, з якою кваліфікацією працюють люди на судні – я маю на увазі капітана. Він не може не знати, в якому стані він приймає судно до рейсу», – зазначає Кобранов.

Судна, які були неподалік, не зреагували на сигнали лиха

Усіх вразила не тільки сама ситуація із затонулим теплоходом, а й те, що судна, які були неподалік, не зреагували на сигнали лиха і не прийшли на допомогу кораблю, який тоне.

«Два кораблі пройшли, взагалі не зупинившись! Ми їм махали, махали, проходив «Волга-нєфть» синьо-блакитний із великими бортами, пройшов мимо, взагалі не зупинився; пройшла баржа, взагалі не зупинилась…», – розповів один зі врятованих пасажирів «Булгарії».

Як несправне судно могло вийти в рейс, належить з’ясувати слідчим. Експерти ж переконані, що в даному випадку треба говорити не лише про технічний стан затонулої «Булгарії», а усього річкового пасажирського транспорту Росії загалом.

Туристичний теплохід потонув у Волзі, багато зниклих
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG