Доступність посилання

ТОП новини

Ув’язнений колишній в.о. міністра оборони розповів, як працював «на лінії вогню»


Колишній в.о. міністра оборони Валерій Іващенко
Колишній в.о. міністра оборони Валерій Іващенко

Київ – Колишній в.о. міністра оборони Валерій Іващенко, якого звинувачують у зловживанні службовим становищем, висловив клопотання про зміну запобіжного заходу з утримання під вартою на підписку про невиїзд з огляду на поганий стан здоров’я. При цьому підсудний звернув увагу на звільнення з-під варти іншого урядовця – колишнього голови митниці Анатолія Макаренка. Натомість сторона обвинувачення заявляє, що підстав для зміни запобіжного заходу немає.

Виголошуючи клопотання, адвокат колишнього в.о. міністра оборони Борис Нечипоренко наголосив на погіршені стану здоров’я свого підзахисного.

Перерахувавши низку діагнозів підсудного, захисник наголосив: «Якщо його залишити в СІЗО, у найкращому разі він може стати інвалідом, а в гіршому – просто померти від хвороб».

Сам Валерій Іващенко зазначив, що насамперед просить для себе зміни запобіжного заходу, щоб поправити здоров’я. Він зауважив, що саме через поганий стан здоров’я за наполяганням лікарів відмовився від голодування.

Між Ющенком і Тимошенко

Також Валерій Іващенко розповів, що йому доводилося працювати на посаді в.о. міністра оборони у надзвичайно складних умовах. По-перше, не було належного фінансування, по-друге, він на своїй посаді опинився «на лінії вогню» – в епіцентрі протистояння між Президентом та Прем’єр-міністром.

«Президент вимагає від Міноборони збільшення чисельності Збройних Сил, а Кабінет Міністрів і Верховна Рада – зменшення. Це призводить до того, що чисельність Збройних Сил не затверджується, а це базовий показник для того, щоб формувати бюджет. Так ви розумієте, в яких умовах я працював?», – звернувся Валерій Іващенко до суду.

Колишній урядовець зазначив, що за схожих обставин суд нещодавно змінив запобіжний захід для колишнього керівника митниці Анатолія Макаренка.

«Коли я почув у телерепортажі, як суддя виголошував зміну запобіжного заходу Анатолію Макаренку, то там була мотивувальна частина, почувши яку, я здивувався. Мені почулося цитування тих аргументів, які неодноразово наводили мої захисники», – сказав колишній Іващенко.

Прокуратура не хоче відпускати екс-урядовця

Натомість представник прокуратури зазначив, що звільнення з-під варти сприятиме затягуванню розгляду справи, а також, що в підсудного може з’явитися можливість впливати на свідків. Що ж до стану здоров’я підсудного, то представник звинувачення зауважив, що подібні хвороби є в більшості чоловіків такого віку, як Валерій Іващенко (30 липня йому виповнюється 55 років).

Валерій Іващенко був заарештований у серпні минулого року. Його звинувачують у тому, що він у листопаді 2009 року, обіймаючи посаду в.о. глави Міноборони, підписав план санації «Феодосійського судномеханічного заводу», який передбачав реалізацію частки заводського майна, зокрема кількох будівель, бомбосховища та причалів. Валерій Іващенко своєї провини не визнає.

Ухвалу з приводу клопотання суд має виголосити вранці 13 липня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG