Доступність посилання

ТОП новини

У заворушеннях у Північній Ірландії поранені 22 службовці поліції


Лондон – У Північній Ірландії побоюються повернення до кривавих часів насильницького протистояння між католиками (прихильниками возз’єднання території з Ірландською Республікою) та протестантами, які наголошують на єдності з Великобританією. Північноірландські політики з обох сторін закликали до спокою після того, як у понеділок у Белфасті спалахнули заворушення і в сутичках з натовпом понад 20 службовців поліції зазнали поранень. Останні заворушення додалися до низки попередніх випадків насильства цього року, який вже називають найбільш проблемним у провінції за ціле десятиріччя.

Вечір 11 липня ще раз показав, що мирний процес у Північній Ірландії задовольняє не усіх. Сотні невдоволених молодиків і навіть дітей, озброєних палицями, камінням і пляшками з пальним, виплеснули свою злість на лави поліції, що роз’єднувала суперницькі натовпи.

Теперішні заворушення в Північній Ірландії серйозні, і понад 20 поранених службовців поліції – це немало. Проте до застосування вогнепальної зброї у понеділок не дійшло і бомбових вибухів, як було колись, також не лунало.

Дейв Джонз, заступник головного констебля Північної Ірландії, закликав покарати організаторів, які, за його словами, прагнуть повернути Ірландію «назад у минуле».

Повернення у минуле хоче мало хто

Повернення у минуле в Північній Ірландії хоче мало хто, але проблема у тому, що не всі задоволені тим, яке їм бачиться майбутнє чи теперішні реалії.

Попри складення зброї Ірландською республіканською армією та їхніми головними суперниками, протестантськими воєнізованими угрупованнями, злагода в провінції не настала навіть за понад 12 років мирного процесу. Суспільство і далі поділене на тих, хто бачить майбутнє півночі з рештою Ірландії, і тими, хто вважає себе британцями.

Цю головну проблему – корінь протистояння в провінції – ще належить вирішити. Головне, на що зараз сподівається багато людей, – що проблема буде вирішена поступово і мирно.

Північна Ірландія вже давно не була в заголовках міжнародних новин, як колись у 1980-х і на початку 1990-х років, коли повідомлення звідти нагадували інформаційні зведення з громадянської війни.

Підраховано, що близько 3,5 тисяч людей стали жертвами кривавого насильства між католиками й протестантами за близько 25 років збройного конфлікту. Жертви були не лише в самому Ольстері, але й від вибухів бомб у містах Англії.

Коли у Страсну п’ятницю 1998 року було підписано угоду про складення зброї найбільшими воєнізованими організаціями, з’явилися надії на мир, які справді значною мірою втілилися. Провідні політичні сили двох суперницьких громад провінції працюють разом у парламенті Північної Ірландії. Вони не відмовилися від своїх протилежних завдань, але погодилися не використовувати сили для їхнього досягнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG