Доступність посилання

ТОП новини

Українська деревина подорожчає


Дмитро Білаш Київ – Державне агентство лісових ресурсів планує підвищити ціни на деревину. Нові ціни відповідатимуть європейським, і це стимулюватиме розвиток лісового господарства в Україні. Про це заявив голова Державного агентства лісових ресурсів Віктор Сівець.

«Ми реалізуємо цю деревину по 10 євро за кубометр. Чому у Польщі платять 45 євро, а у нас – 10? Звичайно, ця ціна не влаштовує державу, і ми не маємо можливості розвивати наші підприємства», – каже Віктор Сівець. Зараз ми підходимо до ціни 30 євро. Нам ще є куди рухатись вперед».

Підвищення ціни може викликати обурення у бізнесменів. Щоб зберегти прибутки, підприємцям доведеться застосувати технології енергозбереження та купувати досконаліше обладнання, зазначає Віктор Сівець.

У зрубані дерева вставлятимуть електронні чипи

Керівник відомства заявив і про інші зміни в роботі лісівників. За його словами, віднині вони за рік заготовлятимуть удвічі більше деревини, а кожне спиляне дерево матиме електронний чип, який підтверджуватиме його легальне походження під час кожного перевезення та перепродажу.

У Держагентстві стверджують, що така електронна система обліку запрацює до кінця року, і завдяки ній незаконному обігові деревини в Україні покладуть край.

Бюджетні кошти не виділятимуть – обладнання закуплять в Австрії за рахунок підприємств Держагентства лісових ресурсів. Віктор Сівець запевнив, що згодом ця реформа окупиться.

Ціни на деревину підіймають, щоб окупити нову систему – експерт

Підвищення ціни на деревину ініціюють саме для того, щоб окупити вживлення чипів у дерева та обліковувати їх, говорить координатор програми із захисту лісів FLEG Олег Листопад. Водночас, за його словами, облік лісу за європейськими стандартами Україні необхідний.

«З 2013 року буде суворо контролюватися надходження на європейський ринок нелегальної деревини. Будь-яка країна-експортер або оператор, який завозить деревину, продукцію з неї – меблі, дикт, папір – мусить мати підтвердження легальності цієї деревини, – стверджує Олег Листопад. – Створення електронної системи обліку – це один з кроків до створення системи легалізації деревини».

Олег Листопад зазначив, що Європа вже захищає свій ринок від нелегальних лісоматеріалів за допомогою електронних чипів, і, відповідно, ціни на деревину там вищі.

В Україні не лише підвищать ціну на деревину, але й рубатимуть більше лісів. Обсяг вирубок збільшать за рахунок лісів, старших за 70 років, зазначив Віктор Сівець. Він запевнив, що коли ці ліси не рубати і замість них не висаджувати нові, то невдовзі там з’являються шкідники.

Таким підходом обурені українські екологи. Серед них – заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк.

«Будь-який лісівник, до якого підійдете, розповідатиме вам, що якщо ліс не зрубати, він згниє і буде там невідомо що. Це міф. До появи Держагентсва лісових ресурсів мільйони років існували ліси, і чомусь вони ніколи не згнивали», – каже Олександр Василюк.

Нині Україна є одним з найбільших експортерів деревини в Європу. Близько 30 % зрубаної деревини вивозиться за кордон. Середня ціна українського лісу – близько 410 гривень за кубічний метр. За даними Держмитслужби, щорічно Україна експортує деревини на 272 мільйони доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG