Доступність посилання

ТОП новини

«Деревина на експорт»: «санітарна» вирубка здорових лісів


В Україні вирубують ліси – під бензопилу потрапляють нібито «хворі дерева», хоча потім їх продають за кордон як цілком здорові, повідомляють екологи. А в «Держкомлісгоспі» переконують, що площа лісів в Україні, навпаки, зростає. Чи відбувається незаконна заготівля деревини? Наскільки вона поширена? Як можна змінити ситуацію, щоб лісозаготівлі відбувалися тільки в рамках закону?

Вирубку лісів в Україні поставили на потік, це масштабний бізнес, здійснюваний за напрацьованою схемою, переконують захисники природи.

А схема є такою: призначають санітарну рубку – мовляв, для очищення від хворих, згорілих дерев. Під бензопилу потрапляє насправді найкраща деревина. Але її списують як дрова й перепродають приватній фірмі, яка торгує нею як здоровою. Настільки здоровою, що з неї роблять якісні меблі в європейських державах, зауважує еколог Михайло Богомаз.

«Такі вирубки в київських лісах почалися від 2000 року. Старовікові цінні і природні ліси вирубували. Просто класний і дорогий ліс для Європи», - розповів еколог.

Незаконна вирубка закону «не порушує»

Найцінніші ліси України, місце відпочинку для українців і прихисток звірів, знищуються під виглядом цілком легальних вирубок, вважає голова Національного екологічного центру України Ігор Сіренко. Причина в тому, що в Україні до лісу ставляться як до сировини, а рубати і продавати його зараз дуже вигідно, пояснює він.

Кореспонденти Радіо Свобода побували у найбільших лісових масивах України, де урядові постанови забороняють заготівлю. (Винятком можуть бути лише хворі дерева – це, так звана, санітарна рубка). Всупереч цьому, є свіжі вирубки в охоронній зоні гори Говерли, на заповідному острові Хортиця, у Криму, в захисних лісонасадженнях Херсонської області та Києва.

Журналісти стали свідками однієї з вирубок у Києві. Лісовий квартал № 60 Святошинського лісопаркового господарства: свіжа вирубка, на якій горять багаття з гілок. Стовбури по метру в охваті навантажують на «КамАЗ». Андрій, лісівник «Київзеленбуду», керує роботами. Він переконує, що вирубування дерев піде на користь лісові.

Кореспондентам Радіо Свобода вдалося домовитися про купівлю лісу і в Київзеленбуді, й в інших господарствах у Херсонській, Запорізькій областях та в заповідних ділянках Карпат, яким рубати здорові дерева на продаж заборонено.

Лісівники Херсонщини навіть не приховують методів, які дають змогу рубати південні ліси, формально не порушуючи закону, говорить Володимир Попович, директор Голопристанського лісомисливського господарства. За його словами, вирубка - необхідність, щоб ліс мав нормальний санітарний стан. Якщо деревина відстає у рості, починає усихати, розводяться шкідники лісу, і щоб цьому запобігти, зберегти сильніше насадження, і проводиться рубка.

«Рубок головного користування у нас немає. Суцільні рубки зараз на тих ділянках, де у 2007 році була пожежа, найбільша в Україні. Залишали лісосмуги, які зараз теж вирубуємо, бо сухі дерева самі почали падати - це все горіла деревина», - зауважує Володимир Попович.

У Криму чимало цінних порід дерев, які рубають на сувеніри та меблі, а іноді просто на дрова, констатує голова Кримської Академії наук еколог Сергій Тарасенко.

За останні кілька років обсяги санітарної вирубки лісів зросли у 7 разів - з півмільйона до трьох із половиною мільйонів кубометрів, стверджує експерт із лісівництва Валерій Головашкін. За його словами, під виглядом хворого чи згорілого лісу нищаться здорові дерева.

«Багато десятків кубічних метрів деревини лісгосп продає фактично за зниженою ціною приватним господарствам, які отримують потім високосортну деревину сосни. Це стосується Рівненської, Житомирської областей та частково Київської області. Ми із лісгоспів постачаємо деревину за кордон, на експорт», - розповів Валерій Головашин.

Україна є одним із найбільших експортерів деревини в Європі

Тим часом у Державному комітеті лісового господарства інформують, що в Україні заготовляють удвічі менше деревини, ніж її виростає за рік. Тому площа лісів зростає і вже перевищила 15 відсотків території всієї України.

Натомість голова Науково-виробничого центру «Природа» Національного космічного агентства України Василь Гошенян стверджує, що про зменшення площі українських лісів і про вирубування вікових дерев свідчать знімки з космосу.

«Те, що робили на Одещині конкретно, частково у Карпатах, у Чернігівській області, у Харківській області . Та ж сама ситуація у Карпатах», - каже Василь Гошенян.

Нині територія України вкрита лісами лише на понад 15 відсотків, тоді як у країнах Євросоюзу ліси складають 27 відсотків від загальної площі, зазначає зі свого боку Дмитро Гурський, заступник міністра охорони навколишнього середовища України. І причини цього він знаходить історичні - виявляється, ліси почали вирубувати ще давні племена, які кілька тисяч років тому населяли територію України.

«Давайте заглянемо, хто почав вирубувати ліси в Україні - це трипільці 6000 років тому, потім прийшли кімерійці, потім сармати, потім скіфи. Всі вони вирубували, через те рівень лісистості в Україні на сьогодні 15%. А статистика, яку дає Держкомлісгосп, відповідає дійсності», - Дмитро Гурський.

Площі лісів в Україні зараз скорочуються, і така тенденція не припиняється, констатує колишній міністр охорони навколишнього середовища України Сергій Курикін. На його думку, в Україні вистачає законів для збереження лісів, проте обмаль бажання його виконувати.

Якщо органи місцевої влади та державні природоохоронні органи будуть у повному і належному обсязі виконувати обов’язки, то ця проблема в Україні буде вирішена, зауважує Сергій Курикін.

«Природоохоронне законодавство в Україні, зокрема, те, що стосується використання і примноження лісів, сьогодні частково є «сплячим», оскільки фактично не працює. А не працює тому, що не має належної політичної волі», - говорить екс-міністр охорони навколишнього середовища.

Україна є одним із найбільших експортерів деревини в Європі. Щороку з України вивозять ліс на суму близько 272 мільйонів доларів, повідомляє Держмитслужба. Наприклад, у Німеччині багато підприємств займаються продажем великих партій дерева саме українського походження. Наш кореспондент, до речі, знайшов фірму, яка спеціалізується на деревині лише з України, і готова постачати її на суму 100 тисяч доларів на день.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG