Доступність посилання

ТОП новини

Капкани продовжують продавати


Дмитро Білаш Київ – В Україні заборонили мисливські капкани, однак їх все ще можна купити в інтернеті та на ринках. Самі мисливці схвалюють заборону капканів і не збираються їх купувати. А захисники тварин упевнені: браконьєрські знаряддя зникнуть лише тоді, коли міліція почне слідкувати за виконанням закону.

Вже понад місяць, від 2 червня, мисливські капкани заборонені. Однак їх все ще можна купити на ринках та в інтернеті, стверджує директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

«Незважаючи на те, що закон вже діє півтора місяця, ці знаряддя все ще активно продаються на ринках України, активно рекламуються в інтернеті, виробляються, імпортуються в Україну, – зазначає він. – Зараз дуже важливо, щоб міліція припинила користування та продаж на усіх ринках».

Радіо Свобода вирішило поцікавитися, чи справді можна купити капкани після офіційної заборони. Контакти продавців знайшли в інтернеті на сайті оголошень. Троє відповіли, що вже не торгують капканами, тому що це заборонено законом. Та четвертий продавець погодився продати капкани для кротів.

«Кротоловки? Так, продаємо. Мінімальна ціна на кротоловки – 17 гривень при замовленні 25 штук. Так, є обмеження, зараз їх не можна використовувати», – зауважив він.

Покарання за використання капканів мізерні – штраф до 100 гривень. Такі штрафи не зможуть зупинити браконьєрство, та збільшити суми не дозволяє влада, обурюється еколог Володимир Борейко.

Мисливці проти капканів

Справжні мисливці ніколи не користуються капканами. Ті, хто з ними полює, просто нищать природу, стверджує голова організації мисливців і риболовів Микола Шуляр.

«Ми не займаємось таким полюванням. Ми сприймаємо полювання як спортивний відпочинок. Ми підтримаємо внесення змін до закону, адже усі перераховані предмети не стосується спортивного полювання, а відносяться до браконьєрських знарядь», – зазначає Микола Шуляр.

Україна стала 90-ю країною у світі, яка заборонила використання капканів, сіток, отруйних принад та електровудок. Відповідні зміни до закону «Про тваринний світ» були внесені 2 червня 2011 року. Згідно з Червоною книгою, в Україні на межі вимирання 542 види тварин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG