Доступність посилання

ТОП новини

Справа Естемірової. Слідство у Росії фактично завмерло


Правозахисниця Наталія Естемірова
Правозахисниця Наталія Естемірова

Москва – Виповнилося два роки відтоді, як у Чечні викрали і вбили правозахисницю Наталію Естемірову. За офіційною версією слідчих органів, до вбивства Естемірової був причетний учасник незаконного збройного формування Алхазур Башаєв. Однак представники «Меморіалу» та інших правозахисних організацій провели своє незалежне розслідування і вже мають факти, які змушують сумніватися в імовірності версії слідства.

Колеги Наталії Естемірової з правозахисного центру «Меморіал» ведуть своє незалежне розслідування всіх обставин викрадення й убивства Естемірової і до другої річниці її загибелі підготували з цього приводу доповідь.

У цьому документі мовиться, що слідство відстежує помилковий слід, а це може бути вигідне тим, хто хоче таким чином позбавити відповідальності справжніх винуватців загибелі правозахисниці. Представник «Меморіалу» Олександр Черкасов наголошує, що в авторів доповіді є всі підстави сумніватися в запропонованій офіційній версії вбивства Естемірової.

Найважливіші докази слідством витрачені

За два роки вже не раз лунали повідомлення про те, що вбивство Наталії Естемірової розкрите. Правозахисники критикують подібні заяви і кажуть, що аргументи слідства вельми сумнівні. Більш того, на думку члена правління центру «Меморіал» Олега Орлова, при проведенні молекулярно-генетичної експертизи слідство проявило недбалість.

«У перебігу того єдиного аналізу, який слідство провело, найважливіші докази були повністю вичерпані – витрачені матеріали, цих матеріалів більше немає. Це абсолютне недбальство. У кращому випадку недбальство. Як так можна було витратити повністю цей матеріал, не зробивши повний сучасний аналіз і не давши можливість проводити цей аналіз надалі», – говорить Олег Орлов.

Розслідування викрадення та вбивства Наталії Естемірової від самого початку було передане слідчій групі на чолі зі старшим слідчим з особливо важливих справ Ігорем Соболем. У відповідь на критику правозахисників Ігор Соболь сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що не збирається виправдовуватися.

«Не знаю, про що говорять правозахисники, що вони взагалі мають на увазі. У мене є матеріали справи. У мене є експертизи. Чому я повинен виправдовуватися?» – такою була відповідь слідчого Ігоря Соболя.

Правозахисники борються за встановлення істини

Автори доповіді і незалежного розслідування кажуть, що борються лише за встановлення істини, і не збираються своїми діями замінювати роботу слідства. Однак, за словами Олега Орлова, правозахисники хочуть поставити перепону на шляху можливих фальсифікацій.

«Наше незалежне розслідування не може підмінити собою слідство. Воно може лише досліджувати деякі аспекти. Воно може лише допомогти слідству і може поставити перепону на можливі фальсифікації. Ми можемо тільки частково брати участь у цьому розслідуванні», – зауважує Олег Орлов.

За словами голови комітету «Громадянська дія» Світлани Ганнушкіної, слідство у справі про вбивство Наталії Естемірової фактично завмерло. Однак правозахисники не припиняють своїх зусиль і мають намір домагатися істинного розкриття злочину, скоєного 15 липня 2009 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG