Доступність посилання

ТОП новини

Депутатські канікули: де і за скільки відпочивають народні обранці


Софія Середа

Київ – У народних депутатів розпочалася відпустка. Два державні курортно-санаторні комплекси уже готові приймати чиновників. Вартість путівки сюди народним обранцям компенсують майже повністю – у розмірі 5 тисяч гривень. Проте, не всі депутати хочуть провести свої канікули тут. 4 тисячі гривень гарантовано виділять тим, хто відпочиватиме в іншому місці.

Комуніст Олександр Голуб збирається до одного з депутатських санаторіїв. Олег Зарубінський, представник «Блоку Литвина», та член фракції «Партія регіонів» Василь Кисельов – до Криму. Сюди поїде відпочивати і Ксенія Ляпіна, член блоку НУНС, проте не за депутатською путівкою, а разом із онуками – до Алушти.

«Переважно комбіную, тобто так, щоб і з онуками відпочити, і трішки помандрувати по світу. Я ніколи в житті не користувалася путівками в депутатські санаторії», – говорить Ляпіна.

На поїздку вона планує витратити від 20 до 30 тисяч гривень, адже «і Крим дорогий, і сім’я велика». У таку ж суму оцінив свій відпочинок і комуніст Петро Цебенко. Проте, крім моря, більшу частину грошей він витратить на лікування дочки.

За межами України, на одному з європейських водних курортів, відпустку планує провести Олексій Плотніков, член «Партії регіонів». Заробітна плата «дозволяє» йому відпочити за кордоном ще й на морі.

«Принаймні, я не збираюсь писати книжок чи активно опрацьовувати інформаційні потоки, які ідуть із України», – наголосив Плотніков.

НУНСівець Олесь Доній, окрім депутатської діяльності, активно займається громадською роботою. Тому літню відпустку ще не спланував.

«Я очолюю мистецьке об’єднання «Остання барикада». Влітку ми, як правило, проводимо фестивалі. Це робота без відпусток, вихідних, у команді», – зазначив Доній.

Дороге задоволення

Близько 70 мільйонів гривень цього року Верховна Рада виділила на державні депутатські санаторії. Відпочинок тут коштує від 600 до 2000 гривень на добу. При цьому за себе депутат сплачує лише 50% від вартості путівки, 80% – за дитину. Для дружин і чоловіків чиновників знижок немає.

За словами Анни Георгіївни, начальника відділу маркетингу одного з цих закладів, щороку тут відпочивають переважно одні й ті самі депутати. І їх, і членів їхніх сімей умови відпочинку «цілком задовольняють».

«За минулий календарний рік відпочило 123 народних депутати і нинішнього, і минулих скликань. З початку цього року відпочило 30 осіб», – говорить Анна Георгіївна.

Хочеш відпочивати – вмій працювати

Щороку кожен депутат отримує близько 35 тисяч гривень «матеріальної допомоги» для витрат під час відпустки.

Крім того, за активну діяльність під час сесії народний депутат може додатково отримати 3283 гривні.

До Верховної Ради народні обранці повернуться 6 вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG