Доступність посилання

ТОП новини

Китай вимагає скасувати зустріч Обами з Далай-ламою


Китай закликав у суботу Сполучені Штати Америки «негайно» скасувати заплановану на цей день зустріч президента Барака Обами з тибетським духовним лідером у вигнанні Далай-ламою і «дотримуватися визнання Тибету як частини Китаю». Як заявив речник Міністерства закордонних справ Китаю, така зустріч буде втручанням у внутрішні справи Китаю.

У США Білий дім повідомив увечері в п’ятницю, що Обама зустрінеться з Далай-ламою в суботу і що ця зустріч «підкреслює, що президент твердо підтримує збереження унікальної релігійної, культурної й мовної ідентичності Тибету і захист людських прав тибетців».

Під час зустрічі президент наголосить на тому, що він постійно підтримує діалог між представниками Далай-лами і владою Китаю з метою залагоджувати розбіжності, мовиться в заяві.

При цьому в ній уточнено, що зустріч відбудеться в так званій Маповій кімнаті Білого дому – приміщенні для неофіційних заходів. Усі офіційні заходи, такі, як прийняття голів держав, відбуваються в Овальному кабінеті.

Далай-лама, який нещодавно відмовився від ролі політичного лідера тибетців у вигнанні і залишився лише духовним лідером тибетців, уже давно заявляє, що змирився з владою Китаю над Тибетом і лише мирним шляхом домагається для тибетців у Китаї певних прав. Китай же щоразу твердить, що Далай-лама є сепаратистом, і різко протестує проти будь-яких його зустрічей із іноземними офіційними особами.
XS
SM
MD
LG