Доступність посилання

ТОП новини

В Україні створюють комісію проти катувань – урядовець


В Україні планують створити спеціальну громадську комісію при Президентові України щодо запобігання катуванням, і вже розроблений проект указу Президента про її створення, повідомила в суботу в ефірі Радіо Свобода урядовий уповноважений Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська.

За її словами, цій комісії будуть надані повноваження заходити в будь-яке місце позбавлення волі для того, щоб перевірити стан дотримання прав особи, яка утримується в цьому місці; цій комісії буде надана можливість надавати суспільству звіт про результати своєї діяльності і, крім того, можливість надавати відповідні рекомендації Президентові.

Урядовий уповноважений Страсбурзького суду наголосила при цьому, що ця комісія складатиметься виключно з представників громадських організацій, у ній не буде представників прокуратури чи пенітенціарної системи. «Єдиний виняток, який, власне, я дозволила собі зробити, оскільки все одно має бути якийсь апарат, який буде забезпечувати діяльність цієї комісії, після розмови з представниками правозахисних організацій, – у проекті указу ми зазначили, що виконавчим секретарем цієї комісії буде урядовий уповноважений Європейського суду з прав людини, маючи на увазі себе», – додала Валерія Лутковська.

Вона навела останні статистичні дані, за якими Україна – п’ята за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини. При цьому Лутковська повідомила, що Україна вчасно виконує «99,9 відсотка» рішень Страсбурзького суду про сплату грошових відшкодувань. «Тому що інакше ми будемо платити більше. Ми будемо сплачувати пеню. А ми в цьому не зацікавлені, і грошей не так багато», – сказала вона.

Водночас, сказала Лутковська, значно складніше в Україні з загальними засобами виконання рішень Європейського суду з прав людини. «Тут необхідно змінювати або судову практику, або власне саме законодавство. Досвід показує, що не тільки в Україні, а в усій решті держав-членів Ради Європи це найбільш складний процес. Тому що досить важко переконати парламент в тому, що необхідно змінити демократично законодавство», – заявила урядовий уповноважений Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська в ефірі Радіо Свобода.

Детальніше читайте у неділю, 17 липня, на сайті www.radiosvoboda.org
XS
SM
MD
LG