Доступність посилання

ТОП новини

Литва відкликала посла з Австрії через звільнення полковника КДБ


У Литві обурені рішенням Австрії відпустити на волю громадянина Росії, колишнього полковника КДБ Михайла Головатова, який раніше був затриманий за європейським ордером на арешт.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, президент Литви Даля Грібауаскайте заявила, що поспішність Австрії в цьому питанні – «політично невиправдана дія, що підриває основи правового співробітництва європейських країн».

У понеділок із Відня на знак протесту відкликали посла Литви, а австрійському послу в литовській столиці вручили ноту з проханням роз’яснити: чому відпустили на волю полковника КДБ Головатого, який у січні 1991 року на чолі групи «Альфа» штурмував Вільнюську телевежу і якого підозрюють у злочинах.

Глава парламентського комітету Литви з міжнародних справ Емануеліс Зінгеріс, говорячи про це рішення Австрії, в якому він не виключив тиску Росії, зауважив: «Сподіваюся, цей плювок в обличчя Європи буде оцінений нашими партнерами. А що було б, якщо б відпустили Ратка Младича?».

Біля австрійського посольства у Вільнюсі в понеділок пройшов мітинг, на який зібралися свідки подій 1991 року та рідні загиблих, вони тримали в руках плакати «Warum?» (Чому?) і «Ганьба Австрії!».
XS
SM
MD
LG