Доступність посилання

ТОП новини

Швидке оформлення ДТП: без ДАІ і штрафів


Для оформлення незначних дорожньо-транспортної пригоди без жертв можна буде не викликати ДАІ. Така норма запрацює з 19 вересня - коли стане чинним закон про «європротокол». Якщо в аварії дві сторони, шкоду нанесено лише майну учасників і в них немає протиріч щодо обставини інциденту, водії можуть на місці оформити так званий «євпропротокол».

«Європротокол» – це документ, який складають самі учасники аварії і який потім надсилають до страхової компанії. А та вже – за результатами і обставинами ДТП визначатиме суму відшкодувань.
Суттєвим плюсом «європротоколу» є можливість оформити аварію без працівників ДАІ - отже необережним водіям не загрожуватиме тимчасовий арешт водійського посвідчення, штраф за адмінправопорушення і суд.

Зручність водіїв

Такий протокол страхова компанія повинна буде видавати клієнту разом із полісом. У разі аварії, водії матимуть надати компанії письмові пояснення, а також замалювати схему ДТП, пояснює президент Моторного (транспортного) страхового бюро України Володимир Романишин.
Так виглядає новий «євпропротокол»

«Європротокол» складається з декількох сторінок, інструкції. Перша з них говорить: «Не турбуйтеся, будьте спокійні, зважені і серйозно поставтеся до опису обставин». Далі йде розбивка за темами, які необхідно заповнити для того, щоб страховик міг орієнтуватися в обставинах ДТП з метою ухвалення рішення про виплату відшкодування у зв’язку з цивільною відповідальністю».

І важливо, щоб цей документ був однаковий в усіх європейських країнах, продовжує Романишин. «Коли в країні створюється такий документ необхідно на ньому зазначити «copyright». Тому що в кожній країні він пишеться національною мовою, і коли до нас приїде фін, він свій протокол буде мати фінською мовою, наш українською - і всі рубрики мають співпадати. Ставлячи помітку в тій чи іншій області, він розумітиме, про що йдеться».

«Європротокол» входить у дію саме для зручності водіїв – і не лише тих, які потрапили в аварію. Він полегшує процедуру оформлення ДТП і економить час усіх учасників дорожнього руху, говорить ініціатор закону про «європротокол» депутат від БЮТ Юрій Прокопчук.

«Будь-де, де потік машин дуже великий, особливо в час пік, і десь там торкнулися машини - утворюються затори, адже автівки стоять, перегороджують рух. А спричинене це тим, що водії чекають інспектора, який має приїхати, намалювати схему. У світі ніде такого нема. Але, звичайно. У всіх залишиться повне право викликати працівника ДАІ. Так, мабуть, воно на перших порах і буде», – зазначив депутат.

Протокол по-європейськи

Протягом останніх 30 років така система почала працювати в багатьох країнах Європи. Однак, єдиного законодавства у цій сфері нема. Кожна країна встановлює свої правила та граничні суми страхового відшкодування.

Наприклад, У Франції водії-учасники ДТП можуть домовлятися без виклику поліції в будь-якому випадку, якщо шкода завдана виключно автомобілям. У Бельгії, правила ліберальніші: поліцію можна не викликати, навіть якщо є травмовані (але не загиблі), розповідає брюссельський кореспондент радіо свобода Віталій Єреміца.

«На титульній сторінці цього документа нерідко написано: «Давайте не будемо сердитися, залишаймося ввічливими та зберігаймо спокій». Головна вимога до цього документа така: він повинен бути ретельно і повністю заповнений та підписаний всіма сторонами. При цьому слід усвідомлювати, що мета європейського протоколу полягає не в тому, щоб довести свою правоту чи самим на місці визначити винного. Головне – об’єктивне, правдиве відображення всіх доказів та помилок, які згодом служитимуть страховикам основою для визначення того, хто і якою мірою винен у аварії. Після уважного звірення обох екземплярів протоколу, водії обмінюються копіями документа».

Європейські експерти радять робити фото ДТП і також додавати їх до протоколу. Крім цього, водіям слід уважно перевірити, чи однакова інформація записана у кожній із копій протоколу.

Цінова межа «європротоколу»

«Європротоколом» можна буде користуватися уже з вересня. Однак, поки невідомо, якою ж буде максимальна сума страхової виплати (збитків завданих машині), щоб можна було оформлювати ДТП без ДАІ, говорить В’ячеслав Черняховський, голова комісії зі страхування українського товариства фінансових аналітиків.

«Щодо суми незначних ушкоджень - вона повинна бути визначена Моторним (транспортним) бюро разом із Держфінпослуг. Була запропонована сума – 10 тисяч. Держфінпослуг із нею не погодився. І зараз проходять обговорення, адже до вересня вони мають цю суму визначити. На мою думку, потрібно переглянути законодавство,і, можливо прописати не максимальну суму, а конкретні види пошкоджень, які підлягатимуть під «європротокол». Наприклад, пошкодження лише корпусних деталей – однієї, двох, максимум трьох. Наприклад, крило, бампер, одні двері або крило, бампер, капот. Це прості речі, адже людина не повинна бути експертом на дорозі і говорити про якісь суми».

За прогнозом аналітика, водії почнуть користуватися «європротоколом» не відразу. Як мінімум – в середині наступного року. Адже щоб оформити ДТП за скороченою схемою, в обох учасників аварі ї повинен бути страховий поліс нового типу і сам протокол. Так, наприклад в Росії у перший рік введення такої системи лише в 4% від усіх ДТП водії не викликали ДАІ.

Окрім того, що не всі водії знатимуть про існування нової систему і про те, як її використовувати, є й інше застереження: може зрости вартість автоцивілки, - попереджають фахівці.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG