Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині не вщухає скандал довкола трансгенних рослин


Будапешт – В Угорщині не вщухає скандал довкола несанкціонованого вирощування генетично модифікованих рослин. Засіяні ними без офіційного дозволу розміри угідь постійно уточнюють. Представники державної інспекції вирізають на корені виявлені трансгенні культури, а порушників карають великими штрафами. Урядовці пояснюють це тим, що в пору цвітіння може відбутися перезапилення традиційних сільськогосподарських культур. Разом з іншими країнами Євросоюзу, Угорщина поділяє погляд офіційних та наукових кіл ЄС щодо можливих ризиків впливу на організм людини генетично модифікованих продуктів.

На останньому із засідань кабінету міністрів Угорщини присутні підтвердили тривогу виконавчої влади з приводу підпільного культивування трансгенних рослин на території цієї країни. Також ішлося про те, що угорське населення не хоче вживати генетично модифіковані продукти і що громадяни підтримують заборону уряду на вирощування трансгенних культур і їх продаж.

Зокрема, стало відомо про факти, які навів міністр сільського господарства і регіонального розвитку Угорщини Шандор Фазекаш: «Приблизно на площі розміром у 900 гектарів виявили посіви генетично модифікованої кукурудзи, і їх уже знищили. Також ми знаємо ще про дві з половиною тисячі гектарів, які засіяні забрудненим насінням. Влада вживає усіх передбачених у цьому випадку законом санкцій: сходи ці будуть знищені, щоб не було перезапилення, а продавці насіння встановлені».

Угорські закони стануть суворішими

За словами Фазекаша, конституція країни та відповідні нормативні акти дозволяють урядові застосовувати проти винних лише фінансові санкції. У той же час міністр не приховує, що для Угорщини це – адміністративно-правовий прецедент.

Уряд угорських консерваторів внесе відповідні поправки до кримінального кодексу, щоб відбити охоту сільськогосподарських виробників вирощувати трансгенні культури. Серед іншого, це означає, що влада буде домагатися притягнення керівників агрофірм до кримінальної відповідальності.

Урядові експерти-правники вже зараз працюють над текстом майбутньої постанови кабміну, щоб узгодити її з європейським законодавством.

«Важливо, щоб кожен зрозумів, що коли він порушить відповідні правила в Угорщині, то може розраховувати на швидку правову відповідь. Тому що наш уряд і надалі дотримуватиметься того принципу, що в Угорщині нема місця генетично модифікованим рослинам», – заявив міністр сільського господарства Шандор Фазекаш.

Україна випереджає навіть Європу

В Угорщині за посилення біобезпеки продуктів рослинного і тваринного походження активно виступає опозиційна урядові Партія зелених. Представник цієї організації Бенедек Явор дещо доповнив аграрного міністра: «Із запровадженням у квітні нового порядку перевірок в аграрному секторі у пресі найбільшу увагу приділяють шести-семи випадкам виявлення трансгенної кукурудзи в області Бараня та Солнок. Але недавно стало відомо про вирощування генетично модифікованої сої в містечку Бої на півдні Угорщини. І ми підозрюємо, що це тільки вершина айсберга…».

Його колеги по партії закликають уряд не тільки писати гарні закони про заборону трансгенних рослин, але й втілювати ці положення на практиці. Адже в Угорщині у крамницях практично не знайти продуктів із позначкою про відсутність генетично модифікованих компонентів.

Із усіх сусідніх держав лише в Україні ухвалено окремий закон про державну систему біобезпеки харчових продуктів та вимоги в окремих нормативних актах щодо обов’язкової позначки про наявність або відсутність у складі харчових продуктів генетично модифікованих складових рослинного або тваринного походження. Україна перша у світі серед інших держав зобов’язала виробників та імпортерів вказувати позначку «Без ГМО». В Євросоюзі таке маркування харчових добавок не передбачене.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG