Доступність посилання

ТОП новини

Забраковане дитяче харчування


Третина продуктів дитячого харчування в Україні є бракованою. Це з’ясував Держспоживстандарт під час перевірки підприємств із виробництва та оптової торгівлі. Досліджувалися дитячі суміші, пюре, соки, каші та консерви для українських малюків.

Упродовж першого півріччя 2010 року Держспоживстандарт перевірив продукцію 31 підприємства на загальну суму понад 300 тисяч гривень. Після перевірок з реалізації було знято 23 тонни продукції для дітей.

Лише чверть підприємств-відмінників

Порушення в реалізації продуктів дитячого харчування в Україні є дуже поширеними, констатує В'ячеслав Голубовський, директор департаменту Держкомітету з питань технічного регулювання та споживчої політики. Держспоживстандарт перевірив загалом 700 суб’єктів господарської діяльності, а відхилень від норм не виявили лише на чверті підприємств, які виробляють і продають продукти дитячого харчування. «За перше півріччя перевірено понад 66 тонн дитячого харчування, у 36% виявлені такі порушення: відсутність супровідних документів, відсутність необхідної інформації, невідповідність вимогам нормативних документів, відсутність інформації на етикетці про те, що ця продукція повинна використовуватися з консультацією лікаря», - зазначив В'ячеслав Голубовський. Водночас таке порушення, як закінчений термін придатності, становить один відсоток від усіх зафіксованих порушень.

Продукти, які продають в Україні, зокрема молочні суміші, ретельно перевіряються. Їхня якість – під суворим контролем, запевняє лікар-консультант однієї з фірм, що виготовляє дитяче харчування, Наталя Сімакіна. «Ми отримуємо гігієнічний висновок і кожні 3 місяці проходимо контрольні випробування. У нас є всі сертифікати про відсутність шкідливих речовин і генно-модифікованих компонентів. Це стосується не лише самого продукту, але й упаковки. Усі наші суміші відповідають вимогам українського законодавства та вимогам Євросоюзу», - запевняє вона.

Санкції проти виробників та продавців

За результатами перевірки, забраковано 89% імпортної продукції. Зокрема, український закон забороняє використання у виробництві продуктів для дітей харчового крохмалю та пшеничного борошна. Натомість міжнародне законодавство використання цих інгредієнтів дозволяє. І продукцію з такими складовими доводиться вилучати, зазначає Олег Поволоцький, голова Держспоживстандарту України. «Під час перевірок були перевірені вітчизняні виробництва і вітчизняні продукти дитячого харчування, які є в роздрібній мережі, а також імпортовані продукти. При перевірках дитячого харчування вітчизняного виробництва порушень щодо вмісту крохмалю і борошна не встановлено. Є звичайно інші порушення, але саме по цих позиціях їх не було», - зауважив він.

Після виявлення порушень на підприємства накладають штрафи. Але їх суми зовсім невеликі: на всіх порушників виписали санкції на 190 тисяч гривень (за 23 тонни браку). «У деяких випадках виробники або торгові мережі хоч і сплачують штрафи, однак продовжують порушувати законодавство. Щоб цьому запобігти, Держспоживстандарт все більше звертається до інших санкцій», - наголосив Олег Поволоцький. Тож крім штрафів, порушників чекає заборона реалізації, заборона випуску, зняття продукції з реалізації тощо.

Якщо ви купуєте продукти дитячого харчування, у вас є обмаль можливостей відстояти свої права, стверджує голова товариства захисту прав споживачів Владислав Андрющенко. «Якщо вам потрібне дитяче харчування, а нормального немає – куди ви подінетесь?
Змушені будете купувати те, що є. Ані виробник, ані продавець, ані держава про вашу дитину дбати не збираються. Більше того, у Кримінальному кодексі є 225-та і 227-ма статті. На продавця не варто все скидати, у нього і так відповідальність визначена за обман покупця значно більшою, ніж у виробника. Виробник за виробництво неякісного товару несе значно меншу відповідальність, ніж однісінький продавець. От такий у нас закон». За Кримінальним кодексом, виробнику неякісного продукту загрожує або два роки виправних робіт, або штраф у розмірі трьох тисяч гривень.

Каталог неякісної продукції


Пересічний споживач, купуючи ту ж саму дитячу суміш, або кашу, переносну лабораторію за собою не носить; а на око якість не оціниш. Як же тоді робити свій вибір, щоб ризик для дитини звести нанівець? Дієтолог Ігнат Матасар радить передусім звертати увагу на дату виготовлення продукції. «Треба мати на увазі: чим ближче до дати виготовлення, тим краще. Наприклад, дата виготовлення вчорашня, а ви сьогодні купуєте, то це прекрасно. Адже терміни реалізації переклеюють і в самих магазинах. А яке ж харчування найкраще? Безумовно, для дитини найкраще, якщо вона на грудному харчуванні. На жаль, в Україні і в світі жінки не завжди можуть забезпечити дітей грудним молоком. До того ж, з віком дитині треба додавати в раціон й іншу їжу. Тому добре, що суміші існують», впевнений дієтолог. Позитивним моментом у харчуванні дитячими сумішами, на його думку, є те, що в них збалансований вміст усіх необхідних дитині речовин. А мати має просто обрати найбезпечніший продукт, порадившись із педіатром та уважно вивчивши його склад.

Крім того, у вересні Держспоживстандарт представить Каталог неякісної продукції та недобросовісних виробників. У ньому будуть розділи, присвячені товарам дитячого харчування, продукції, яка містить ГМО тощо. Дані публікуватимуться в Інтернеті і будуть доступні всім споживачам.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG