Доступність посилання

ТОП новини

«Дайте книгу скарг!» До Всесвітнього дня захисту прав споживача


Київ – Працівників торгівлі і сфери обслуговування за недоброякісні товари та послуги минулого року оштрафували на 5 мільйонів гривень, кажуть у Державному комітеті з питань технічного регулювання та споживчої політики. Найбільш розповсюджені проблеми – це порушення санітарних вимог і технології виробництва.

Із 31 перевіреної торговельної точки Києва у 27 виявили неякісний товар – такі результати річної перевірки, яку провели фахівці державного центру стандартизації, метрології і сертифікації. Найбільш несумлінними виявилися виробники м’ясомолочної продукції, а також товарів легкої промисловості, зокрема, дитячого асортименту. Ідеться про трикотажні вироби для новонароджених, дитячу білизну, панчохи, шкарпетки, постільну білизну та дитяче взуття походженням із Китаю та Туреччини.

Більшість неякісної продукції легкої промисловості була виявлена на базарах. Як пояснює начальник лабораторії аналітичних досліджень та випробувань продукції Галина Некрашевич, в Україні розповсюджена фальсифікація продукції, використання маркування відомої торгової марки, бренду та невідповідне маркування.

«Дитяче взуття має пройти обов’язкову сертифікацію, воно взагалі не має права потрапляти на ринок без сертифікату відповідності. Купуючи ці товари, ми цікавилися у продавців, де ж сертифікати. Жоден продавець сертифікату не надав», – зазначає Галина Некрашевич.

Виробники неякісного одягу та взуття виготовляють продукцію за спрощеною технологією, застосовують матеріали, які не пройшли всі технологічні операції або пройшли неякісну обробку. Часто використовують дешеві барвники, які шкідливо впливають на організм людини.

Шоколадні цукерки без шоколаду

На здоров’я негативно впливають і продукти харчування, строк придатності яких закінчився.

Начальник відділу контролю продовольчих товарів Головного Київського міського управління у справах захисту споживачів Віталій Чупринов говорить, що в магазинах доволі часто реалізовують такі продукти. Зустрічається також і продукція без маркування, дати виробництва та строку придатності. Виробники можуть зазначити на упаковці неправдиві дані про вміст продукту або не зробити повний перелік компонентів.

А іноді людей взагалі вводять в оману. «Скажімо, тут написано, що цукерки шоколадні «Пташине молоко», але в складі взагалі не виявлено ні какао-масла, ні тертого какао. Такі продукти ми забороняємо для реалізації і вимагаємо представити документи, що вони були повернуті або утилізовані. Застосовуються, звичайно, і штрафні санкції – до підприємства, а також до працівників, відповідальних за цю ділянку роботи», – наголошує Віталій Чупринов. І радить: ніколи не купувати речі та харчі у випадкових місцях та вимагати у продавців сертифікати якості.

Захищаємо свої права

У США існує не один десяток громадських і державних організацій, які контролюють якість товарів і послуг. Продавцеві, який реалізує прострочений товар, загрожують відчутні адміністративні штрафи, а в деяких випадках справа може закінчитися в’язницею. Загалом, зазначає директор української редакції Радіо Свобода Ірина Халупа, будь-які суперечки, у тому числі і споживацькі, американці люблять вирішувати через суд.

А от киянка Юлія вважає, що звертатися до послуг Феміди – справа довготривала і марна. Краще вирішувати такі суперечки на рівні покупець-продавець. Хоча у її випадку справедливості добитися так і не вдалося. Дівчина придбала у магазині сумку, яка розлізлася по швах через тиждень після покупки. Продавці відмовилися повернути гроші за неякісний товар чи бодай безкоштовно його відремонтувати.

«Ми хотіли повернути сумку. Нам сказали, що сумка зі штучної шкіри, гарантії жодної не було. Але сумка коштувала десь 600 гривень, куплена в нормальному магазині… Тож, сподіваючись на вирішення питання, ми прийшли ще через тиждень, поспілкувалися з адміністратором, вимагали експертизи. Після експертизи, яку проводили експерти цього ж магазину, висновок був таким: їхньої вини в цьому немає, а винні ми самі, бо, мовляв, невірно експлуатували сумку», – розповіла Юлія.

Майже 90% товарів і послуг в Україні є неякісними – такий висновок зробили експерти з Держспоживстандарту. Протягом минулого року вони провели перевірку майже 50 тисяч торговельних точок і закладів харчування по всій Україні.

Якщо Вам трапився неякісний товар, а продавець необґрунтовано відмовляється прийняти його назад і повернути гроші, здаватися не варто, радить Олег Самчишин, президент Української асоціації споживачів. Напишіть заяву і звертайся до організацій, що захищають права споживачів, – або державних, або громадських. І намагайтеся відшкодувати завданих Вам фактичних збитків.

Також можете вимагати компенсації моральної шкоди, переконує Олег Самчишин: «Якщо нема чека, пред’являйте свідків, які знадобляться для того, щоб вирішити питання через суд. Якщо сподіваєтеся на відшкодування моральної шкоди, то можете звернутися до лікаря, який би міг підтвердити, що Ваш організм зазнав негативного впливу через покупку, наприклад, Ви отруїлися».

За минулий рік до Київського управління захисту прав споживачів звернулися три з половиною тисячі людей, які купили неякісний товар. У 2007 році було дві з половиною тисячі скарг. Як повідомили в цьому управлінні, чверть тих, хто звернувся, повернули собі гроші. В інших випадках йшлося не про виплату, а про заміну неякісної речі або її ремонт.


Чи доводилося вам купувати
неякісний товар чи отримувати
неякісні послуги? Що робили у такому випадку?
Марина, пенсіонерка: Неякісні послуги надає моє ЖКГ. У нас в будинку протікає дах. Я складала акти, зверталася навіть до мера Черновецького, але ніякого результату немає.
Віктор Іванович, пенсіонер: Я стараюся ходити в хороші магазини, вибирати якісні товари, стараюся не сваритися з продавцями. Адже вони не винні, якщо постачальник надає їм прострочену продукцію, наприклад.
Люба, зв’язківець: Було таке, що купила несвіжу рибу. Прийшла назад до магазину, мені без питань поміняли її на іншу – свіжу.
Олександр, підприємець: Не пригадую, але якби сталося щось, то я б старався все вирішити одразу, на місці.
Світлана, економіст: Попадалися неякісні риба та м’ясо в магазинах. Якщо був чек, йшла, повертала. Однак інколи доводиться викликати старший персонал, бо продавці не все можуть вирішити.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG