Доступність посилання

ТОП новини

Суд не зважає на хворобу Луценка – дружина


Київ – Екс-міністру МВС Юрію Луценку в суді вже прочитали половину обвинувального висновку. Його звинувачують у перевищенні повноважень та збитках, завданих державі у великих розмірах. Тим часом його рідні кажуть, що здоров’я Луценка погіршується, але на час засідань його позбавляють нормального харчування та можливості приймати ліки. Сам колишній міністр заявив, що частина свідків у справі його обмовили.

Сьогодні до зали Печерського районного суду, де слухали справу Юрія Луценка, не пустили жодного журналіста з відеокамерою. Про те, що там відбувалося, розповідали родичі екс-міністра, та народні депутати, які виходили з приміщення.

Суд загрожує здоров’ю Луценка?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


По обіді представники прокуратури здолали більше половини обвинувального висновку, розповів Радіо Свобода народний депутат від НУНС Володимир Ар’єв. За його словами, вже були озвучені всі звинувачення щодо пільг та квартири, які нібито надав своєму водієві колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

«Нудним голосом прокурори читають звинувачення, що нібито водію Луценка неправильно нарахували пенсію. Декілька разів цитують одні й ті ж документи, аж захрипли. Тепер зрозуміло, чому в суді їх троє. Вони ще «шиють» екс-міністрові порушення під час святкування Дня міліції. Їм здається, якщо читати одне й те ж по три рази, то це – більш доказово».

Коли суд оголосив перерву, Луценко заявив, що частина свідків, яких опитує сторона обвинувачення, обмовили його.

«Є три свідки, які мене грубо оббрехали, і в мене є на це докази. Очевидно, вони будуть пред’явлені в ході допитів», – пообіцяв Луценко.

Між тим, учасники судового засідання, які просили їх не називати, розповіли про те, що свідки з числа колишніх працівників МВС на допитах не підтверджують обвинувачень, які висунули екс-міністру. Що ж до нинішніх працівників, то є неперевірена інформація, що слідчі під час допиту їм показують компромат на них самих. Наразі Радіо Свобода не змогло отримати пояснень від Генеральної прокуратури щодо можливості тиску на свідків.

Суд не дав Луценкові достатньо часу на їжу та лікування?

Коли Юрій Луценко заявив, що не їв з восьмої години ранку, а через свій стан здоров’я він має регулярно вживати ліки та дієтичну їжу, суд оголосив перерву на 20 хвилин. Однак цього часу – замало, а їжа, яку підсудному запропонував конвой, для нього зараз небезпечна, сказала журналістам дружина Юрія Луценка Ірина.

«Виразка шлунку не закрилася, є проблеми з печінкою та підозра на гепатит. Будемо робити необхідні аналізи. Погано працюють нирки, почалися прояви ревматизму, бо Юрія знову перевели до тієї камери, де сиро», – говорить Ірина Луценко.

Між тим, сьогодні Державна пенітенціарна служба офіційно спростувала інформацію про те, що Луценко хворий на гепатит. Водночас у відомстві заявляють, що колишнього урядовця ще раз ретельно перевірять лікарі.
Наприкінці засідання суддя Сергій Вовк запропонував захисникам Юрія Луценка отримати право доступу до державної таємниці, яка, нібито, міститься в одному з томів справи. Зі свого боку екс-міністр попросив суд зробити перерву до 5 серпня через відсутність захисника.

Печерський суд порушив Європейську конвенцію проти катувань – правозахисник

Луценко під час суду зазнає тортур, а тиск на свідків може змінити перебіг суду, зазначає голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

«Ненадання медичної допомоги та харчування хворому – це порушення третьої статті Європейської конвенції проти катувань. Особливо, враховуючи рекомендації, які дали лікарі, які обстежувати Луценка. Те, що видалили відеокамери з зали суду – це порушення закону «Про судочинство». Докази, отримані від свідків під тиском – автоматично стають незаконними. І вирок може втратити чинність. Чи станеться це – покаже хід судового процесу».

Євген Захаров прогнозує, що невдовзі Європейський суд розглядатиме ще один позов щодо колишнього міністра МВС Юрія Луценка: про те, як порушували його права під час суду.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG