Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко відмовилася від запропонованого їй адвоката


Юлія Тимошенко під час виступу у Печерському районному суді м. Києві, 11 липня 2011 року
Юлія Тимошенко під час виступу у Печерському районному суді м. Києві, 11 липня 2011 року

Київ – Оголошено кількаденну перерву у справах Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, які в понеділок одночасно розглядав Печерський суд Києва. Утім, це було єдиною поступкою, якої домоглися адвокати колишніх урядовців. Інші їхні клопотання, зокрема, про дорозслідування, додатковий час на вивчення справи та про відвід обвинувачам, судді відхилили.Ті ж, хто був у залах суду, говорять про спроби суддів завадити публічному перебігові процесу над Тимошенко і Луценком.

У понеділок суд продовжив розглядати справу колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якому інкримінують перевищення службових повноважень, зокрема, те, що він нібито незаконно надавав своєму водієві матеріальні заохочення та пільги.

Потрапити до зали суду змогли представники лише двох телеканалів, решту працівники підрозділу «Грифон» не впустили, пояснюючи браком місця. Тому про те, що відбувається всередині, розповідали переважно представники захисту та народні депутати, які виходили надвір під час засідання.

Засідання у справі Тимошенко перенесли на 15 липня
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Судді жодного разу не дослухалися до адвокатів Луценка

Спершу адвокат Луценка Олексій Баганець попросив суд відправити справу на додаткове розслідування, бо зараз, за його словами, в ній немає підтверджень звинувачення, яке висувають колишньому міністрові. Однак суддя Сергій Вовк це клопотання відхилив.

Тоді адвокати Луценка та його колишнього водія Леоніда Приступлюка заявили відвід представникам обвинувачення, яких вони звинуватили у спробах тиснути на Приступлюка, коли він був у лікарні, та на його лікарів. Це прохання суд теж відхилив. Так само без задоволення лишилося звернення прокурора про залучення як свідка народного депутата Геннадія Москаля.

Зрештою, суд погодився зробити перерву до четверга. Але не через клопотання захисників, а через те, що одна із суддів залучена в інших справах.

Тим часом здоров’я екс-міністра погіршується, але необхідного лікування він не отримує, заявила його дружина Ірина Луценко.

«СІЗО двічі клопотав перед суддею Сергієм Вовком, щоб відправити Юрія Луценка на обстеження, оскільки у нього виразка, ерозії, і суд дозволив його лікувати. Проте конвойна служба не відправляє його на лікування, і у зв’язку з яскравим виступом мого чоловіка на попередньому засіданні його перевели у вкриту цвіллю камеру розміром 9 квадратних метрів», – зазначила Ірина Луценко.

Юлія Тимошенко, справу якої слухали в Печерському суді одночасно зі справою Луценка, знову попросила суд надати час на ознайомлення з матеріалами справи. Цього разу – на два місяці.

«Попередній аналіз вивчення справи засвідчив, що в матеріалах містяться не зовсім коректні дані, які потребують додаткового вивчення. Зокрема, у цій справі не був допитаний головний свідок – екс-заступник голови «Нафтогазу» Ігор Діденко. Те, що суд не дає належного часу для ознайомлення, свідчить, що про її якнайскоріше завершення дана вказівка безпосередньо Президентом України», – стверджує колишня прем’єр.

Депутата – вивели, адвокат – пішов сам

Тимошенко звинуватила суд у тому, що він прислужує тоталітарному режимові. У залі залунали схвальні вигуки, і суддя постановив вивести із зали засідань одного з тих, хто кричав – народного депутата Олександра Чорноволенка. Міліція виводила його силоміць.

Після цього адвокат Тимошенко Микола Титаренко виступив із несподіваною заявою: він сказав, що відмовляється бути захисником у справі, бо йому не дають можливості виконувати цю місію якісно.

«Я як адвокат не мав достатньо часу, щоб ознайомитися з матеріалами справи, і таким чином я позбавлений можливості надати своїй підзахисній кваліфіковану правову допомогу», – зауважив Титаренко.

Суддя Родіон Кірєєв
Юлія Тимошенко його підтримала, і додала, що брати участь у суді без адвоката не буде.

Суддя Родіон Кірєєв спробував заперечити.

«Ви маєте іншого захисника, Сергія Власенка. Він ознайомлений зі справою. Це фаховий юрист, депутат, здатний вас захищати. Ви говорили, що він збирає докази у справі за кордоном, однак є відомості, що він у Києві. Якщо ж у вас раптом немає коштів на нового адвоката – суд може надати вам державного захисника», – зазначив Кірєєв.

На це Тимошенко відповіла, що, мовляв, представників Президента у суді й без цього досить. Цього разу сміхом вибухнула вся зала судових засідань.

Зрештою, суд змушений був оголосити перерву, як того вимагала Тимошенко. Наступне засідання має відбутися 15 липня, на нього лідерку «Батьківщини» зобов’язали з’явитися із адвокатом.

Тим часом журналісти і депутати, які під час попередніх засідань суду потерпіли від сутичок із правоохоронцями у залі суду, звернулися до МВС та Генеральної прокуратури за роз’ясненнями. Вони мають намір порушити проти нападників кримінальну справу.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG