Доступність посилання

ТОП новини

Янукович покращив ораторські навички, але не змінив ідеології – експерт


Віктор Янукович під час прес-конференції
Віктор Янукович під час прес-конференції

Київ – Президент Віктор Янукович визнав, що влада протягом останнього року припускалася помилок, і пообіцяв їх виправити. Про це він говорив у п’ятницю під час підсумкової прес-конференції в Києві. Глава держави запевнив, що економічні реформи триватимуть і надалі, а у найближчі роки українці відчують від них економічний ефект. Водночас Президент уник прямих відповідей на незручні запитання.

Президент Віктор Янукович почав частіше усміхатися, а його жестикуляція стала дещо стриманішою. У світлі софітів, встановлених у переоблаштованому під знімальний майданчик холі Українського дому, він тримав відповідь перед ЗМІ. Віктор Янукович відповів на близько 20 запитань українських журналістів та представників міжнародних мас-медіа.

Утім, прес-секретар Президента Дарина Чепак визнала, що попередньо узгоджувала з журналістами теми запитань, які були поставлені. Про це вона сказала після закінчення прес-конференції. За словами Чепак, «так роблять всі прес-служби світу».

Янукович не дав чіткої відповіді про «Межигір’я»

Київським журналістам все ж вдалося запитати Президента, хто є власником об’єктів, розташованих на території резиденції «Межигір’я», зокрема, вертолітного ангару, клубного будинку, корту та басейну. У відповідь Віктор Янукович анулював своє минулорічне запрошення для журналістів до «Межигір’я».

«Так, як і кожна людина, я в гості запрошую тільки тих, кого в мене є бажання запрошувати. Це ваша справа – те чим ви займаєтеся. А в мене є інші справи, які я вважаю найбільш важливими для країни, для людей. Я їм присвячую сьогодні практично весь час. А в теніс я продовжую грати, плавати. Якщо вам потрібні господарі, пошукайте, я переконаний у тому, що вони знайдуться, вони інколи приїжджають в Україну», – заявив Президент Янукович.

Земля у перспективі та газ без відповіді

Глава держави розповів про перспективи припинення мораторію на продаж землі, що, за його словами, поверне Україні славу житниці Європи. На запитання, що Україна пропонуватиме Росії для зміни газової угоди, Янукович відзначив, що йому важко сказати, коли «буде отримана відповідь». Він також повідомив, що планує у цьому місяці зустрітися з президентом Росії Дмитром Медведєвим для обговорення нової газової угоди, а також, що цій зустрічі передуватимуть перемовини прем’єрів України і Росії – Миколи Азарова і Володимира Путіна.

Глава української держави був більш змістовним, ніж рік тому під час подібної прес-конференції, зазначив в ефірі Радіо Свобода голова Громадського комітету національної безпеки України Олексій Толкачов.

«Віктор Янукович починає говорити краще, він говорив вже без папірця і жодних дурниць не сказав. Інша справа, що не сказав і нічого нового. Ще хотілось би відзначити погану психологічну підготовку Віктора Януковича. Його заява, що він готовий запрошувати тільки тих, кого він хоче – це не позиція Президента, це позиція приватної особи. Одна з форм корупції, за усіма європейськими канонами, – коли хтось купує майно і передає його у безкоштовне користування політикові, тим більше на рівні Президента», – сказав експерт.

Без ляпсусів все-таки не обійшлося

Віктор Янукович все ж припустився чергової помітної помилки. Він назвав Олімпіаду 2022 року «Чемпіонатом світу». За словами Президента, наразі на стадії проектування перебувають конкретні об’єкти інфраструктури для можливого проведення цієї Олімпіади в Україні.

Крім того, Віктор Янукович пообіцяв, що всі об’єкти інфраструктури для Євро-2012 будуть готові до футбольного чемпіонату. Водночас, за словами Президента, є «відставання з будівництва доріг».

Попри нарікання на підготовку прес-конференції Президента, на вибірковість надання права журналістам на запитання та на нечіткість багатьох відповідей, прес-конференція мала розрядити ситуацію в країні, зауважив в ефірі Радіо Свобода доктор політичних наук Максим Розумний.

«Все одно варто проводити такі прес-конференції, тому що вони, окрім усього іншого, показують суспільству, за якими правилами ми живемо. Особливо у ситуації коли така гостра дискусія, коли суди, коли конфлікти. В цій ситуації така прес-конференція означає: ми живемо за такими правилами, Президентові можна ставити такі запитання, він на них відповідає ось таким чином, він означив порядок денний у політичному житті ось таким чином», – зауважив експерт.

Прес-конференції Президента передували вже звичні для киян ускладнення у пересуванні вулицями міста. Міліція перекрила прохід під Українським домом, де прихильників Партії регіонів вільно проводили пікет на підтримку Віктора Януковича.

Зокрема, співробітники міліції встановили залізну огорожу на початку Хрещатика, перед Європейською площею. Вони пропускали у напрямку площі лише журналістів за посвідченнями, а також, із певними затримками, за паспортами – людей, які працюють в офісах поблизу Українського дому, а також без жодної перевірки документів учасників акції на підтримку Президента Віктора Януковича.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG