Доступність посилання

ТОП новини

Собор УПЦ (МП) відклав реформу управління


Предстоятель УПЦ (МП) митрополит Київський і всієї України Володимир
Предстоятель УПЦ (МП) митрополит Київський і всієї України Володимир

Київ – У п’ятницю у трапезній Києво-Печерської лаври відбувся Собор Української православної церкви (Московського патріархату). Всупереч попередньо оприлюдненим планам, Собор не став вносити змін до статуту Церкви. Про це повідомив речник предстоятеля УПЦ (МП) протоієрей Георгій Коваленко. Тим часом Києво-Печерську лавру пікетувала група мирян, які звинувачували організаторів Собору у спробі порушити єдність із Московським патріархатом.

Предстоятель УПЦ (МП) митрополит Київський і всієї України Володимир заявив, що за 19 років, що минули з попереднього Собору, церква зросла кількісно та якісно. На початку роботи зачитали привітання від патріарха Російської православної церкви Кирила та Президента України Віктора Януковича.

В ухвалі Собору, серед іншого, йдеться про канонічну єдність із Російською православною церквою і про те, що теперішній статус Української православної церкви як незалежної в управлінні, самокерованої та з правами широкої автономії на сьогодні є оптимальним. Ухвала також містить тезу, що єднання українського православ’я може відбутись лише через повернення тих, хто відійшов, у лоно канонічної православної церкви.

«Почесна варта» з невдоволених мирян
Глава Союзу православних братств України Валентин Лукіяник

Собор пікетувала група мирян на чолі з главою Союзу православних братств України Валентином Лукіяником, якого Синод УПЦ (МП) нещодавно відлучив від спілкування з Церквою. Протестувальники тримали плакати проти автокефалії Церкви та російську імперську символіку. Від Лаври їх відділяв кордон міліції. У провулках поруч із Лаврою стояли автобуси «Почесна варта внутрішніх військ МВС України» із міліцією.

«У нашій Церкві завелися кроти, короїди і жучки, які оточили блаженнішого і, користуючись його неміччю, хочуть проводити лінію, яка йде врозріз із прагненнями православного народу. Це питання про автокефалію і про те, наскільки можна йти на поступки владі. Дивіться, це вперше пастирі виставили на овець міліцію!» – заявив Валентин Лукіяник, відповідаючи на питання про свої претензії до Собору.
Речник предстоятеля УПЦ (МП) протоієрей Георгій Коваленко

За словами речника глави УПЦ (МП) протоієрея Георгія Коваленка, акцію організували довколаправославні організації, які були позбавлені церковного благословення ще 2007 року. Він також зазначив, що організатори Собору зіштовхнулися з інформаційною кампанією, скерованою на його дискредитацію.

Собор не наважився реформувати статут Церкви

Напередодні ієрархи Церкви заявляли, що Собор ухвалить зміни до Статуту про управління УПЦ (МП). Навіть у проекті ухвали, який роздали журналістам перед початком роботи Собору, було зазначено, що Собор ухвалює нову редакцію статуту.

Проте Георгій Коваленко повідомив, що збори єпископів, які відбулися напередодні, у підсумку вирішили не вносити змін до чинного Статуту, а натомість постановили створити лише комісію, яка працюватиме над змінами до нього.

«Для Церкви статут про управління не є першочерговим документом. Для нас таким документом є Євангеліє, постанови Соборів. А Статут – це документ, яким ми керуємося у відносинах зі світською владою, де ми їй пояснюємо зрозумілою для неї мовою, як ми влаштовані», – зауважив речник глави УПЦ (МП).

Цього ж дня, у п’ятницю, Президент присвоїв предстоятелеві Української православної церкви (Московського патріархату) митрополитові Володимиру звання Героя України.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG