Доступність посилання

ТОП новини

«Я працевлаштовую 53 тисячі людей в різних країнах світу»


Плакат з зображенням Руперта Мердока на одній з вулиць в східній частині Лондона
Плакат з зображенням Руперта Мердока на одній з вулиць в східній частині Лондона

Лондон – Один з найвпливовіших медіамагнтів світу Руперт Мердок відповідав у вівторок на запитання членів комітету з питань культури, засобів масової інформації та спорту британського парламенту. 80-річний австралієць з американським паспортом був змушений прийти на неприємну для нього процедуру вперше в житті.

Слухання починалося досить розкуто. Але, коли 10 депутатів, представників трьох парламентських партій, перейшли до питань, голова компанії Ньюз Інтернешнл Джеймс Мердок одразу ж наголосив на визнанні якщо не провини, то принаймні відповідальності за моральні наслідки дій представників компанії.

«Насамперед, я хотів би також сказати, наскільки глибоко я шкодую і як усі ми перепрошуємо, особливо тих, чия голосова пошта незаконно прослуховувалася, а також їхніх сімей. З цього приводу дуже шкодую я, мій батько та усі в News Corporation. Ті дії не відповідали тим стандартам, яких наша компанія домагається повсюди у світі», – сказав Мердок-молодший.

Поруч з Джеймсом Мердоком сидів його 80-річний батько Руперт Мердок, який контролює телеканали і часописи в різних країнах світу. У Британії компанія Мердока News Corporation володіє частиною найприбутковішої мережі супутникового телебачення і, на додаток до недавно закритої наймасовішої британської недільної газети News of the World, також найпопулярнішим щоденним таблоїдом The Sun та всесвітньо відомими часописами The Times і The Sunday Times.

Суть питань до молодшого і старшого Мердоків полягала у тому, чи знали вони про незаконні способи отримання інформації журналістами корпорації і, якщо знали, то чому не поклали цьому край.

Мердок-старший доводив свою головну думку, б’ючи долонею по столу.

«Я перепрошую, але я мушу сказати це. Але це не виправдовування. Можливо, це пояснення моєї розхлябаності. News of the World становила менше від одного відсотка нашої компанії. Я працевлаштовую 53 тисячі людей в різних країнах світу, які є гордими, етичними і чудовими видатними людьми, фахівцями. А я відповідаю за призначення людей, яким я довіряю, щоб вони керували тими підрозділами», – заявив медіамагнат.

Суть відповідей Мердоків, і старшого, і молодшого, полягала у тому, що вони визнають проблеми, готові просити вибачення, але відкидають свою причетність до дій, які можуть бути підсудними. Більше того, вони навіть заперечували, що особисто знали про такі дії.

Слухання було перерване на кілька хвилин, коли один з присутніх у залі намагався кинути в обличчя Руперту Мердоку білу речовину, схожу на піну, але процедура була поновлена через кілька хвилин, і запитання парламентарів були не менш різкі.

Справу заново розслідує Скотленд-Ярд

А звинувачення стають щораз серйознішими. Крім прослуховування, що зазнає переважно морально-етичного осуду і шкодить репутації імперії Мердоків, є ще й звинувачення у незаконній платі поліції за отримання інформації, що є порушенням законів про корупцію. Тут йдеться про можливу судову відповідальність і покарання.

Справа набула ще зловіснішого відтінку, коли стало відомо про смерть колишнього журналіста газети News of the World Шона Гора, який розповів про сумнівні методи роботи в часописі.

Слухання в парламентському комітеті у Лондоні у вівторок не ставлять жодних крапок. Справу заново розслідує поліція, яка вже поплатилася відставками комісара Скотланд-Ярду та його заступника.

У середу має відбутися надзвичайне засідання Палати громад парламенту, де, очевидно, лунатимуть пропозиції розробки законів, що не допускали би подібних зловживань зі ЗМІ у майбутньому, а також обмежували б вплив таких потужних медіакомпаній, як News Corporation Руперта Мердока, на політичне життя Великої Британії.

«скромний день» Руперта Мердока
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG