Доступність посилання

ТОП новини

Україна на світовій шахівниці


Тетяна Веремєєва Київ – Сьогодні світ відзначає Міжнародний день шахів. Ця інтелектуальна гра є однією із найдавніших. За часів «холодної війни» СРСР використовував успіхи шахістів для демонстрації переваг своєї системи. Зараз шахи втратили таку політичну складову, але українцям вдалося зберегти сильні позиції на світовій шахівниці.

Шахи народилися в Індії кілька тисячоліть тому. До Європи ця гра потрапила приблизно у Х–ХІ століттях і вважалася елітарною розвагою. Серед сучасних політиків також чимало шахістів.

Різдвяні шахові турніри у Верховній Раді давно стали традицією. А 2009 року українські депутати приїздили до російської Держдуми для зустрічі за шахівницею з російськими колегами.

Колишній Президент України Леонід Кравчук сам добре грає, він має колекцію шахів із понад 100 наборів. Є й протилежні приклади, коли відомі шахісти стають політиками. Тринадцятий чемпіон світу Гаррі Каспаров нині є одним із найяскравіших російських опозиціонерів.

«Шахи – це модель життя. Ті види спорту, де б’ють один одного ногами по голові, не можуть претендувати на таку позицію, бо ж не все у житті можна довести силою», – каже шаховий експерт Дмитро Нагорний.

Проблеми і набутки шахів в Україні

Попри приватний інтерес політиків, українська держава мало сприяє розвитку шахового спорту, недостатньо уваги приділяється дитячим шахам. Дмитро Нагорний каже, що кількадесят перспективних шахістів ще на початку своєї кар’єри виїхали у країни, де до шахів ставляться прихильніше.

«Захоплення шахами, як правило, відбувається у дитинстві, це гра для дітей. Уже потім вони вирішують, чи продовжувати, прагнучи до більш високого рівня, чи покинути це заняття», – говорить колишній тренер збірної України з шахів Юхим Лазарєв.
Юлія Осьмак з нагородою молодіжного чемпіонату з шахів у Греції

Українці і зараз можуть похвалитися молодими талантами, які прославилися в шаховому спорті. 12-річна киянка Юлія Осьмак у листопаді 2010 року перемогла на молодіжному чемпіонаті з шахів у Греції.

«Я почала займатися шахами із п’яти років, грати навчив дідусь. Вже пізніше батьки відвели у Палац піонерів, і почала займатися вже професійно у свого першого тренера Леоніда Бородіна», – розповіла шахістка.

Українська збірна двічі (2004 і 2010 року) вигравала найпрестижніше командне змагання – світову шахову Олімпіаду. Лідер українців Руслан Пономарьов 2002 року був чемпіоном світу. Втім, усі ці здобутки досягнуті швидше всупереч, ніж завдяки державній політиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG