Доступність посилання

ТОП новини

Ґорана Хаджича передадуть до Гааги


У Сербії суд з воєнних злочинів ухвалив, що колишній лідер хорватських сербів Ґоран Хаджич може бути переданий до Гааги – до Міжнародного кримінального трибуналу у справах колишньої Югославії.

Як заявив адвокат Хаджича, це рішення оскаржувати не будуть, і найближчими днями його підзахисного перевезуть до Гааги.

Ґоран Хаджич – останній із підозрюваних у воєнних злочинах в колишній Югославії, якого розшукував Гаазький трибунал. Хаджич очолював самопроголошену Республіку Сербська Країна, яка існувала на території Хорватії до середини 1990-х.

Його звинувачують у скоєнні злочинів проти людяності, зокрема в тому, що Хаджич сам віддавав накази щодо вбивства сотень хорватів, а також про депортацію населення несербського походження під час війни на Балканах. Упродовж 1991 та в перші місяці 1992 року з регіонів, які перебували під сербською владою, були депортовані не лише тисячі хорватів, а також кількасот русинів та українців.

Хаджич ховався від правосуддя 7 років і був заарештований вранці в середу на півночі Сербії, неподалік від міста Новий Сад.

Того ж дня арешт Хаджича вітали Європейський Союз і НАТО, відзначивши, що це важливий крок на шляху до вступу Сербії в ЄС.
XS
SM
MD
LG