Доступність посилання

ТОП новини

Клінтон: суперечка навколо Південно-Китайського моря «виходить із-під контролю»


Державний секретар США Гілларі Клінтон попередила в неділю, що дедалі гостріші територіальні суперечки навколо потенційно багатого на корисні копалини Південно-Китайського моря «виходить із-під контролю».

Виступаючи на індонезійському острові Балі, де закінчилася найбільша азійська конференція з безпеки, вона наголосила на нагальності проблеми, яка вже починає призводити до морських інцидентів.

За її словами, досягнена раніше цього тижня на конференції домовленість між Китаєм і країнами-членами Асоціації держав Південно-Східної Азії (ASEAN), яка визначає основи для створення «кодексу поведінки» в суперечливих водах, є «важливим, але лише першим кроком» до власне створення цих правил.

Південно-Китайське море, що межує з Китаєм, В’єтнамом, Малайзією, Брунеєм, Філіппінами й Тайванем, перетинають багато з найнапруженіших торговельних морських шляхів у світі. Крім того, на дні моря виявлені поклади вуглеводнів. Китай заявляє претензії практично на все це море з його численними островами; так само заявляє й Тайвань, який вважає себе за «єдиний справжній Китай». Усі інші приморські держави теж вважають своїми значні території моря з його островами; ці територіальні претензії в деяких місцях взаємно перекриваються багато разів.

Останнім часом приморські держави почали скаржитися на дедалі агресивніші дії Китаю, як-то переслідування риболовецьких чи геолого-розвідувальних суден.
XS
SM
MD
LG